Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
21.02.2018 01:11

ZMOS vydal analytickú štúdiu k sociálnym službám


Ilustračná snímka


Združenie miest a obcí Slovenska prostredníctvom autorského kolektívu odborníkov spracovalo odborný dokument „Analýza a trendy procesu deinštitucionalizácie a možnosti miestnej územnej samosprávy z pohľadu zabezpečenia sociálnych služieb, zamestnanosti a odmeňovania.“


 Je to projektový výstup NP CSD II., ktorý  je zameraný na postavenie a úlohy sociálnych služieb na Slovensku.

 Analytická štúdia je koncipovaná do piatich tematických častí, ktoré reflektujú na poslanie samosprávy v systéme sociálnych služieb a jej neodňateľnú a nezastupiteľnú úlohu v procese rozvoja kvality, rozsahu a ich štruktúry, vrátanedeinštitucionalizácie. Štúdia tiež zohľadňuje aktuálne trendy vývoja dopytu po sociálnych službách, ktoré sú podkladom na prognózovanie do roku 2026, financovanie sociálnych služieb a venuje sa otázkam zamestnanosti, ktoré súvisia s ich poskytovaním a procesom deinštitucionalizácie.

Súčasťou dokumentu sú aj návrhy a odporúčania opatrení vhodné pre ďalšie rozhodovanie všetkých relevantných aktérov v danej oblasti. Reagujú na analýzu vývoja a poslania samosprávy na Slovensku po roku 1989, súčasný stav, trendy a prognózy poskytovania sociálnych služieb prioritne z pohľadu miestnej územnej samosprávy a deinštitucionalizácie, vrátane viaczdrojového financovania, preto ju môžeme vnímať ako koncepčný dokument vhodný pre sociálnych partnerov, prijímateľov a poskytovateľov sociálnych služieb.

Predsedníčka sociálnej sekcie Rady ZMOS a členka autorského kolektívu Božena Kováčová spracovanú publikáciu vníma ako jedinečný dokument: „Sociálne služby sú prejavom prirodzenej a  viacgeneračnej solidarity v spoločnosti, pritom ich rozsah, ako aj kvalita závisia od finančných prostriedkov i adresnej pomoci prijímateľom. V publikácii sa venujeme kľúčovým faktorom, ktoré spájajú historický vývoj, súčasný stav i budúce trendy do uceleného, v podstate smerodajného materiálu.“

Autorské dielo bolo vypracované v rámci aktivity č. 2 Budovanie odborných kapacít sociálnych partnerov Národného projektu Centrum sociálneho dialógu II. expertným tímom sociálneho partnera Združenie miest a obcí Slovenska. Vyjadruje názory a postoje sociálneho partnera na predmetnú tému. Analytická štúdia bola schválená Riadiacim výborom Národného projektu Centrum sociálneho dialógu II. Je verejne prístupná na webovej stránke ZMOS, v lište na pravej strane, banner: NP Centrum sociálneho dialógu SR.

 

 

Autor: Michal KALIŇÁK, hovorca ZMOS a tajomník rady expertov


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.02.2017
Združenie miest a obcí Slovenska oceňuje výsledky rokovania
Aplikačná prax znásobuje problémy vo vzťahu k zariadeniam pre detí i mládež a tiež ďalším z oblasti sociálnych služieb. ZMOS preto dnes oficiálne vstúpil do rokovaní s rezortom zdravotníctva.
viac
23.06.2017
Božena Kováčová: Pripravuje sa nový zákon. My budeme aktívni
Sociálna sekcia Rady ZMOS rokovala koncom mája v Janovej Lehote. Kľúčovou témou bola príprava novely zákona o sociálnych službách, ktorej znenie je pre mestá a obce v nadchádzajúcom období mimoriadne dôležité.
viac
05.03.2021
ZMOS avizuje ďalšiu užitočnú aplikáciu. Chce pomôcť gastro segmentu
Združenie miest a obcí Slovenska v rámci tzv. digitálneho reštartu pripravuje ďalšiu atraktívnu službu. Po rezervačnom systéme využívanom bezplatne a portály o MOMkách na dlani avizuje špeciálne rezervácie, ktoré dokážu pomôcť gastro segmentu.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %