Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.07.2019 02:05

ZMOS sa v aktuálnom prieskume sústredil na problematiku komunálnych odpadov


Ilustračná snímka, zdroj: ENVI-GEOS


Združenie miest a obcí Slovenska začalo s realizáciou prieskumu, ktorý sa zameral na problematiku odpadového hospodárstva v komunále.


Odpadové hospodárstvo patrí medzi originálne kompetencie samospráv. Súvisí s ochranou a tvorbou životného prostredia, daňovou politikou aj spoločenskou zodpovednosťou. Má výrazný podiel na výdavkoch samospráv a je atakované rastúcimi požiadavkami na zber, zvoz a ďalšie nakladanie s komunálnym odpadom.

V prieskume sa sústredíme napríklad na to, ako sú samosprávy spokojné so systémom rozšírenej zodpovednosti výrobcov prostredníctvom oproti pôvodného systému podpory triedeného zberu z Recyklačného fondu. Tiež nás bude zaujímať, ako mestá a obce vnímajú doterajší stav, kedy obec alebo mesto samo rieši problematiku drobných stavebných odpadov. Rovnako budeme zisťovať postoje samospráv k problematike biologicky rozložiteľných odpadov a prístup k triedenému zberu odpadov. Zaujíma nás aj to, aké množstvo odpadov vyprodukuje obec na jedného obyvateľa v priebehu roka a koľko z tohto množstva dokáže samospráva zhodnocovať triedením, recykláciou, kompostovaním alebo energetickým zhodnocovaním – t.  j.  zlikvidovať inak ako skládkovaním.

Prieskum potrvá do konca augusta 2019 na reprezentatívnej vzorke 480 respondentov. Výsledky prieskumu budú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.07.2020
V Dudinciach sa konalo podujatie venované kúpeľníctvu
Kúpeľné mesto Dudince hostilo celodenné podujatie venované aktuálnym problémom kúpeľníctva a smart riešeniam. Ďalšie sa uskutoční koncom augusta v Piešťanoch.
viac
19.10.2020
ZMOS začína s prípravou analýzy odpadového hospodárstva
Združenie miest a obcí Slovenska začína s tvorbou analýzy, ktorá bude zameraná na problematiku odpadového hospodárstva. Ide o mimoriadne dôležitú oblasť činnosti miest a obcí, ktorá sa stále viac stretáva s problémami v aplikačnej praxi a pomerne často je vystavená novým legislatívnym zmenám.
viac
26.11.2020
ZMOS vypracovalo manuál k ambulantnému predaju potravín
Združenie miest a obcí Slovenska v rámci projektovej aktivity Včasná intervencia, ktorá je súčasťou národného projektu Modernizácia miestnej úzmenej samosprávy vypracovalo manuál k ambulantnému predaju potravín.
viac
29.03.2021
Problematika odpadov dominuje v každej samospráve
Ako nastaviť logistiku na zber kuchynských odpadov? Ktoré samosprávy ponúkajú inšpiráciu pre ostatné? V čom máme spoločné problémy so samosprávami v Čechách? Aj na tieto otázky zazneli na piatkovom workshope, ktorý organizoval ZMOS, konkrétne odpovede.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %