Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
17.04.2019 11:35

ZMOS: Počet komunálnych nájomných bytov je približne 4 percentá z bytového fondu


Šaľa - 150 nových nájomných bytov na Kráľovskej ulici. Tri bytové domy budú mať jednoizbové, dvojizbové a trojizbové bytové jednotky. Cieľovou skupinou ľudí, na ktorých výstavbu mesto zameria, sú mladí ľudia, kde v domácnosti obaja pracujú. (sala.sk)


Počet komunálnych nájomných bytov je približne štyroch percent z celého bytového fondu. Podľa starostov a primátorov je potrebné podporovať výstavbu nájomných bytov. S tým sa však spája prínos aj riziká. Informuje o tom Združenie miest a obcí Slovenska, ktoré to mapovalo aj v prieskume.


ZMOS sa pýtal starostov a primátorov na to, v čom vidia prínos nájomného bývania pre obce. Respondenti mali uviesť tri najvýznamnejšie pozitíva, ktoré nájomné bývanie má. "Podľa 31,5 percenta respondentov je prínos vo zvyšovaní počtu obyvateľov obce, ďalších 30,3 percenta ho vidí v ponuke cenovo dostupného bývania zraniteľným, ohrozeným skupinám. Ďalších 19,3 percenta ako prínos nájomného bývania uviedlo zvyšovanie ekonomickej spotreby v samospráve z dôvodu prísunu obyvateľov," spresnil hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.       

Prínos z hľadiska podpory ekonomickej mobility, teda pohodlnejšieho presunu ľudí za prácou, je podľa 12,3 percenta opýtaných. Iný prínos uviedlo 1,2 percenta a nevedelo sa vyjadriť 5,5 percenta starostov a primátorov zaradených do prieskumu. Príchod obyvateľov, ktorí nemusia mať pozitívny vzťah k samospráve je pre 25,9 percenta opýtaných rizikom nájomného bývania. Príchod obyvateľov s prechodným pobytom, ktorých príjmy z trvalého pobytu patria inej samospráve, je rizikom pre 22,7 percenta respondentov.       

"Obava z investície do výstavby nájomných bytov, o ktoré nemusia mať ľudia záujem, je rizikom podľa 19,8 percenta starostov a primátorov odpovedajúcich v prieskume. Celkovo 22,3 percenta opýtaných si myslí, že rizikom výstavby nájomných bytov je fakt, že pôjde o investíciu do bytov, ktoré si vzhľadom na výšku nájmu záujemcovia nebudú môcť dovoliť. Iné riziko výstavby nájomných bytov uviedlo 3,5 percenta respondentov a 5,8 percenta sa k tejto otázke nedokázalo vyjadriť," uviedol Kaliňák.      

 Výsledky prieskumu budú podľa neho podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2018
Kongres Lepšia správa 2018 pozýva zástupcov samospráv
Združenie pre lepšiu správu bytových domov organizuje prvý interaktívny kongres pre správcov bytových domov, mestské bytové podniky a zástupcov samospráv. Časť programu kongresu sme zamerali na samosprávu z dôvodu prieniku záujmov s oblasťou správy bytových domov.
viac
06.11.2018
M. Kaliňák: Voľbami sa účasť verejnosti na správe obcí a miest nekončí
Participácia občanov na správe obce či mesta sa zďaleka nekončí účasťou v komunálnych voľbách. "Územná správa ponúka jedinečný model spolupráce volených orgánov s obyvateľmi," pripomína v tejto súvislosti odborník na samosprávu a hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.
viac
24.06.2020
ZMOS má konkrétne odporúčania pre správu komunálnych lesov
Jedinou správnou cestou, ako ekonomicky účelne a ekologicky vyvážene obhospodarovať lesný majetok samospráv je mať spracovaný a dôsledne implementovaný Program efektívneho využívania lesného majetku.
viac
10.08.2020
Prvé stretnutie predsedu ZMOS s ministrom dopravy k výstavbe nájomných bytov
Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal v piatok 7. augusta 2020 navštívil Okres Ružomberok v rámci kontrolného dňa na výstavbe úseku diaľnice D1 Ivachnová - Hubová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %