Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
17.09.2019 08:05

ZMOS organizuje druhý ročník medzinárodnej konferencie MUNICIPÁLNA V-4


Ilustračná snímka: (tasr)


Ambíciou každoročného dvojdňového podujatia je diskusia o témach, ktoré sa týkajú miest a obcí v každom zo štátov Vyšehradskej formácie. V priebehu dvoch dní tak so svojimi príspevkami vystúpia dve desiatky prednášajúcich.


Druhý ročník podujatia sa sústredí na dve témy. Prvou budú kľúčové aspekty verejných obstarávaní a druhou cezhraničná spolupráca a skúsenosti samospráv. Každá z týchto tém je mimoriadne zaujímavá pre volených predstaviteľov aj odborných zamestnancov miest a obcí, čo napokon znásobuje nielen záujem účastníkov o podujatie, ale aj samotní prednášajúci.

Medzi hlavnými rečníkmi bude predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák, riaditeľ Inštitútu ÚVO Jaroslav Lexa a tiež podpredsedníčka českého Úradu pre ochranu hospodárskej súťaže Eva Kubišová. K tejto téme vystúpia aj zástupcovia samospráv so svojimi skúsenosťami napríklad z hľadiska spoločných verejných obstarávaní.

Druhou, nemenej dôležitou oblasťou rokovania dvojdňovej medzinárodnej konferencie bude predstavenie skúseností, výhod, ale aj príležitostí a rizík cezhraničnej spolupráce. Nakoľko v 36 okresoch Slovenska zo všetkých 79 žije v prihraničí až 48% obyvateľov, ukazuje sa, že Slovensko má v oblasti cezhraničnej spolupráce veľký potenciál. V tejto časti podujatia sa účastníci oboznámia s príkladmi samospráv z krajín V-4 a nebudú chýbať ani príklady projektov zo strany primátorov a starostov zo Slovenska. V rámci tohto tematického bloku budú účastníkom medzinárodnej konferencie predstavené aj finančné mechanizmy podporujúce cezhraničné aktivity.

Druhého ročníka medzinárodnej konferencie organizovanej Združením miest a obcí Slovenska sa zúčastnia aj zástupcovia samosprávnych partnerských organizácií z Českej republiky, Maďarska a Poľska.

Cieľovou skupinou medzinárodnej konferencie sú štatutárni predstavitelia miest a obcí, odborní zamestnanci mestských a obecných úradov, zamestnanci spoločných obecných úradov, hlavní kontrolóri, prednostovia a ekonómovia mestských a obecných úradov.

Podujatie sa uskutoční v dňoch 17. a 18. septembra 2019 v Kongresovom centre, Kúpeľný ostrov 13 v Piešťanoch.  Počet účastníkov konferencie je limitovaný kapacitou priestorových možností /max 100/, účasť na konferencii pre je bezplatná.

Medzinárodná konferencia je súčasťou aktivít v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý realizujeme vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

 

 

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.10.2018
Školenie k zmenám vo verejnom obstarávaní je informačnou výhodou
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s prípravou samospráv na zmeny v Zákone o verejnom obstarávaní pripravuje seminár, ktorý bude teoretickým vstupom obohateným o konkrétne príklady a ktoré bude vedené priamo odborníkmi, ktorí sa na tvorbe novely priamo podieľali.
viac
23.09.2021
ZMOS a Združenie Karpatský euroregión Poľsko budú spolupracovať
Združenie miest a obcí Slovenska podpísalo v stredu na treťom ročníku medzinárodnej konferencie MUNICIPÁLNA V-4 v meste Vysoké Tatry memorandum so Združením Karpatský euroregión Poľsko a predstavilo rámec spolupráce so samosprávami v Gruzínsku.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
14.02.2024
Predseda ZMOS Jozef Božik hosťom EPI konferencie Verejné obstarávanie
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik prijal pozvanie na piaty ročník EPI konferencie Verejné obstarávanie, ktorá sa koná v utorok a stredu (13. – 14. februára 2024) v priestoroch Hotela Patria na Štrbskom Plese.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %