Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.04.2017 12:04

ZMOS odmieta skreslené videnie problematiky odpadov


Ilustračná snímka: (st)


Koncom marca prezentovala Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora spolu s Potravinárskou komorou Slovenska postoje k zákonu o odpadoch. ZMOS veľmi pozorne sleduje aplikačnú prax v mestách a obciach a niektoré postoje a návrhy legislatívnych úprav týchto komôr odmieta.


„My sme už pri schvaľovaní zákona o odpadoch deklarovali, že budeme pozorne sledovať to, ako sa zákon v praxi približuje k očakávaniam, ktoré sprevádzali jeho prijatie. Mestá a obce majú na svojich pleciach mnohé povinnosti v súvislosti s odpadovým hospodárstvom a rešpektujú dohodnutý princíp rozšírenej zodpovednosti výrobcov a dovozcov,“ hovorí výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány.

ZMOS nesúhlasí s úvahami komôr o tom, že „problémom slovenského systému je, že výrobca nemá v skutočnosti žiadny vplyv na výšku poplatkov, ktoré do systému platí“, ako tvrdia niektorí zástupcovia výrobcov. „Ak niekto kritizuje neprehľadnosť a netransparentnosť systému, mal by v prvom rade ako výrobca hľadať odpovede priamo v tých organizáciách, ktoré sám zakladá,“ hovorí výkonný podpredseda ZMOS. Organizácie zodpovednosti výrobcov zriaďujú samotní výrobcovia a dovozcovia, nik iný.

ZMOS v tejto súvislosti ďalej konštatuje, že ceny sú stanovené zmluvnou dohodou medzi výrobcami a organizáciami zodpovednosti výrobcov. Za iluzórne považuje tiež domnienky o tom, že tento poplatok si výrobcovia nepremietli do ceny výrobku. Okrem toho pripomína, že náklady a efektivita v odpadovom hospodárstve závisia od mnohých faktorov. Jedným z nich je aj úroveň a podmienky separácie, všetky procesy nakladania s komunálnym odpadom, vrátane nakladania so zmesovým komunálnym odpadom. Teda nie výrobcovia, ani ich organizácie, ale v konečnom dôsledku obyvatelia miest a obcí platia za výrobky, aj za likvidáciu odpadov.

Naplnenie požiadavky oboch komôr, aby sa zrušil v zákone už dnes zavedený triedený zber viacvrstvového kombinovaného odpadu (tzv. tetrapacky) považuje ZMOS za ničím neodôvodnený krok späť. „Keď spotrebiteľ nebude mať možnosť tento odpad odovzdať do nádoby na to určenej, tento odpad vysoko pravdepodobne skončí na skládke vo forme zmesového komunálneho odpadu, čo nie je našim cieľom,“ konštatuje na záver výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány.

Obecné noviny č. 13-14/2017 na str. 3

Autor: (ts-zmos)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2018
ZMOS odmieta preberať zodpovednosť za opatrenia v rámci školských obedov
Združenie miest a obcí Slovenska na 19.rokovaní Rady ZMOS, ktoré sa konalo 9. a 10. októbra 2018, prijalo zásadné stanovisko k realizácii opatrení týkajúcich sa „bezplatných školských obedov“.
viac
30.05.2019
Nemám záujem, aby moje meno ani ZMOS boli zneužívané na politické účely
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger odmieta účelovo spracovaný rozhovor, ktorý bol publikovaný na internetovej stránke Denníka N.
viac
25.02.2020
SIŽP vykoná kontrolu u vybraných výrobcov aj v Koordinačnom centre Obaly
Na základe požiadavky Ministerstva životného prostredia SR vykoná Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) kontrolu vybraných výrobcov obalových a neobalových výrobkov aj Koordinačného centra Obaly, družstvo. Potvrdila to vedúca oddelenia kontroly SIŽP Brigita Pokorná.
viac
16.04.2020
Sociálni partneri požadujú urýchlené rokovanie tripartity
Zástupcovia sociálnych partnerov dnes požiadali ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR o zvolanie Hospodárskej a sociálnej rady SR k Programovému vyhláseniu vlády SR, a to v čo najkratšom možnom čase.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %