Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
23.06.2017 02:03

ZMOS chce podporovať lokálnu hospodársku politiku


Ilustračná snímka.


Mestá a obce nie sú len správcami a platcami daní. Mali by mať aj nástroje na podporu hospodárskej politiky a rozvoj regionálnej ekonomiky. Združenie miest a obcí Slovenska sa preto sústredilo na analýzu potenciálu lokálnej hospodárskej politiky.


ZMOS sa do konca novembra tohto roku bude venovať aktivitám, ktoré majú zmapovať situáciu v štruktúre hospodárstva, v ktorom pôsobia komunálne podniky, teda obchodné spoločnosti s majetkovou účasťou samospráv. Súčasťou analýzy bude aj aktuálna legislatíva podporujúca rozvoj regiónov a možnosti spolupráce samospráv pri zabezpečovaní verejnoprospešných činností prostredníctvom komunálnych podnikov.

Keďže tieto obchodné spoločnosti sú považované za klasické firmy a pritom sa orientujú výlučne na zabezpečovanie verejných služieb, ich ekonomické ukazovatele netreba hodnotiť výlučne na báze ekonomických ukazovateľov, ale aj z hľadiska obslužnosti územia, rozsahu poskytovaných služieb a prostredníctvom tvorby a udržiavania pracovných miest. Preto sa bude pripravovaná analýza orientovať na možnosti rozvoja medziobecnej spolupráce cez komunálne podniky.

„Na nedávnom sneme ZMOS boli schválené konkrétne priority, ktoré sa okrem iného týkajú financovania a modernizácie miestnej územnej samosprávy. Z tohto dôvodu budeme v tejto analytickej aktivite formulovať aj možnosti podpory tzv. sociálneho podnikania, ktoré je v rukách miest a obcí prostredníctvom ich komunálnych podnikov,“ približuje avizovaný zámer výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány.

ZMOS od výsledkov analýzy očakáva zadefinovanie oblastí na podporu komunálneho podnikania, pričom poznatky využije v aktívnej účasti na príprave koncepcie mestského rozvoja Slovenskej republiky.

Aktivita zameraná na podporu lokálnej hospodárskej politiky je súčasťou národného projektu Centrum sociálneho dialógu II., ktorého prijímateľom je Implementačná agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Jeho partnermi sú ZMOS, KOZ SR, AZZZ SR a RÚZ. Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci operačného programu Ľudské zdroje. 

Viac v Obecných novinách č. 23-24/2017 na strane 1-2. 

Autor: Michal KALIŇÁK, hovorca ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.02.2018
Lokálna hospodárska politika v komplexnej štúdii
Združenie miest a obcí Slovenska prostredníctvom autorského kolektívu odborníkov spracovalo odborný dokument (ako projektový výstup NP CSD II.), ktorý sa komplexne venuje lokálnej hospodárskej politike ako nástroju na rozvoj miestnej ekonomiky.
viac
01.10.2019
Mesiac úcty k starším znásobuje význam sociálnej politiky v samospráve
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti so vstupom do mesiaca, ktorý už tradične patrí úcte starším zdôrazňuje, že starnutie populácie znásobuje význam dlhodobej a udržateľnej sociálnej politiky.
viac
13.01.2022
Podpora vidieka je hlavne o území a komunitách
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo viacero zásadných pripomienok k návrhu budúcej Spoločnej poľnohospodárskej politiky. V pondelok na tripartite upozornilo na viaceré problémy a následne žiadalo ich vyriešenie v medzirezortnom pripomienkovom konaní.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %