Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
13.12.2016 09:01

ZMOHO prijalo odsúdenie bývalého primátora Trstenej J. Bernaťáka so zhrozením


Ilustračná snímka: (int).


Združenie miest a obcí Horná Orava (ZMOHO) prijalo odsúdenie bývalého primátora Trstenej Juraja Bernaťáka na nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní štyroch rokov so zhrozením. Trest sa podľa členov združenia javí ako neprimerane tvrdý a nepochopiteľný.


"Trest, ktorý vytvára precedens na úseku pracovnoprávnych vzťahov vo výkone štátnej správy je zneisťujúcim faktorom pre všetkých, ktorí štátnu správu vykonávajú – teda aj pre starostov a primátorov, ktorých sa činnosti v prenesenom výkone štátnej správy bezprostredne dotýkajú," uvádzajú v zázname z ostatného zasadnutia, ktoré sa uskutočnilo 6. decembra v Brezovici v okrese Tvrdošín.      

Rozsudok podľa ZMOHO prišiel v čase, kedy sa páchatelia závažnej trestnej činnosti dostávajú na slobodu kvôli procesným pochybeniam. "Skutočnosť, že v tejto veci súd v krátkom slede a bez nových okolností vydal dva diametrálne odlišné rozsudky - oslobodzujúci vo všetkých skutkoch a odsudzujúci vo všetkých skutkoch, nepotvrdzuje avizované snahy o zvyšovanie dôveryhodnosti súdnej moci, ale je krokom opačným smerom," vysvetľuje ZMOHO ďalej.      

Občania Trstenej a Hornej Oravy spisujú už niekoľko týždňov petíciu za preskúmanie celého trestného konania vedeného voči bývalému primátorovi Jurajovi Bernaťákovi. ZMOHO na svojom poslednom rokovaní odporučilo štatutárom samospráv vytvoriť podmienky pre prístup obyvateľov k petícii organizovanej petičným výborom na jeho podporu.      

Bývalému primátorovi Trstenej Jurajovi Bernaťákovi potvrdil 9. novembra Krajský súd v Žiline po sérii pojednávaní štvorročný trest odňatia slobody za vydieranie a zneužitie právomoci verejného činiteľa. Bernaťák sa podľa obžaloby dopustil pokračujúcich trestných činov ešte ako riaditeľ Správy katastra v Tvrdošíne. V roku 2011 vyvíjal podľa prokurátora na svoju podriadenú nátlak a vyhrážal sa jej výpoveďou. Pracovníčku katastra mal prinútiť, aby v rozpore so zákonom prepísala pozemky v Oraviciach v prospech Poľnohospodárskeho družstva Žiarec.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2016
Spravodlivosť v područí mocných?
To, že ten istý senát, na tom istom súde argumentuje v tej istej veci dvakrát rozdielne narúša princíp právnej istoty, garantovaný Ústavou SR, uvádza v liste redakcii ON primátorka Prievidze a zároveň poslankyňa NR SR Katarína Macháčková. Uverejňujeme ho v plnom znení.
viac
21.12.2016
Trstená si bude nového primátora voliť 8. apríla, voľby budú aj inde
Trstená si bude nového primátora voliť v sobotu 8. apríla 2017. Spolu s ňou bude starostov a miestnych poslancov vyberať ďalších vyše 20 obcí.
viac
23.02.2017
Bratislava háji záujmy svojich občanov a bráni mestský majetok
Hlavné mesto SR Bratislava podalo odvolanie proti rozsudku Okresného súdu Bratislava I vo veci podielového spoluvlastníctva nehnuteľnosti na Hviezdoslavovom námestí, aby hájilo záujmy svojich občanov, obyvateľov nehnuteľnosti a zároveň bránilo majetok mesta.
viac
22.03.2018
Budúcnosť našich miest a obcí spočíva v rozvíjaní toho, čo nás spája
V obci Čimhová sa 6. marca na svojom XVI. sneme zišli členské mestá a obce regionálneho Združenia miest a obcí hornej Oravy. Na zasadaní sa zúčastnilo 13 členov združenia a 16 hostí. Združenie miest a obcí Slovenska na rokovaní zastupoval výkonnýpodpredseda ZMOS Jozef Turčány.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %