Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.10.2017 07:24

Zmena kvalifikačných podmienok terénnych pracovníkov dostala zelenú


Ilustračná snímka: (int).


Národná rada SR schválila pozmeňujúci návrh z dielne Úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity týkajúci sa kvalifikačných podmienok terénnych sociálnych pracovníkov a komunitných pracovníkov.


Zmena v praxi znamená, že prácu terénneho sociálneho pracovníka, či garanta komunitného centra bude môcť od januára vykonávať aj človek, ktorý ešte nemá vyštudovanú vysokú školu, komunitu však pozná a so sociálnou prácou už má skúsenosti.

„Vedeli sme aká je situácia v teréne. Vedeli sme, že množstvo ľudí stratilo prácu kvôli sprísneniu podmienok, tiež sme vedeli, že niektoré komunitné centrá kvôli tejto situácii nefungujú. Rozhodli sme sa urobiť jednoduchú vec a prostredníctvom sociálnych sietí sme ľudí požiadali, aby nám poslali svoje osobné príbehy. Z príbehov sme urobili zbierku, ktorú som potom osobne odniesol na ministerstvo práce. Vnímam to ako hmotné vyjadrenie občianskeho princípu,“ priblížil iniciatívu úradu splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz.

Jednoduchšie podmienky sa do zákona dostali vo forme výnimky, ktorá bude platiť do roku 2023. Súčasťou tejto výnimky je aj to, že sa sociálny pracovník bude musieť prihlásiť na vysokú školu do septembra 2019.

„Naším cieľom je umožniť ľudom s praxou a väzbami s komunitou pracovať na pozíciách sociálnych pracovníkov. Zároveň je v našom záujme, aby si títo ľudia zvyšovali kvalifikáciu a ich práca s komunitou naberala na kvalite. Nemyslíme si, že prácu sociálneho pracovníka môže vykonávať ktokoľvek, preto sme zmenu zákona navrhli vo forme dočasnej výnimky,“ dodal Ábel Ravasz.

Komplexnú novelizáciu zákona ešte musí odobriť Národná rada SR na svojej novembrovej schôdzi, účinná bude od budúceho roka. Ďalším krokom je potom zmena nastavenia projektov. Úrad splnomocnenca si od týchto krokov sľubuje otvorenie komunitných centier, ktorým sa doteraz nepodarilo získať garantov a odborných pracovníkov a vznik pracovných miest pre členov komunít. Zapojenie samotných členov komunity do procesov vníma ako základnú podmienku integrácie.

Autor: (mvsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2017
Božena Kováčová: Pripravuje sa nový zákon. My budeme aktívni
Sociálna sekcia Rady ZMOS rokovala koncom mája v Janovej Lehote. Kľúčovou témou bola príprava novely zákona o sociálnych službách, ktorej znenie je pre mestá a obce v nadchádzajúcom období mimoriadne dôležité.
viac
03.06.2018
MV SR navrhne opatrenia proti vodičom s krátkou vodičskou praxou
Ministerstvo vnútra pripravuje opatrenia namierené proti vodičom s krátkou vodičskou praxou, ktorí sú v pomere k ich počtu najčastejšími vinníkmi dopravných nehôd. Budú súčasťou novely cestného zákona, predbežnú informáciu o jej príprave zverejnilo ministerstvo na portáli právnych predpisov.
viac
27.05.2019
MK SR: Novela zákona o dotáciách má odstrániť problémy z aplikačnej praxe
Vytvoriť jasnejšie pravidlá a spresniť podmienky je cieľom návrhu novely zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry SR, ktorý rezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania. Rezort pripomína, že potreba novely vychádza i z problémov v doterajšej aplikačnej praxi.
viac
14.12.2019
Evidenčné čísla aj technické preukazy vám už doručia domov či do práce
Prvého decembra vstúpila do účinnosti novela zákona o cestnej premávke, ktorá okrem množstva zmien v cestnej premávke prináša novinku pri evidencii vozidiel špeciálne pre používateľov elektronických služieb.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %