Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
02.05.2017 11:21

Žlté bicykle sú naspäť v uliciach Kežmarku


Snímka zdroj: (zltebicykle.sk).


Do ulíc historického mesta Kežmarok sa po zime opäť vrátili Žlté bicykle. Požičať si ich môžu obyvatelia mesta na presun po Kežmarku. Vytvoriť komunitný systém zdieľaných bicyklov sa občianske zduženie Vlk, ktorý nikdy nespí rozhodlo po vzore Bratislavy vlani na jeseň.


"Na jeseň sme spustili pilotnú prevádzku zdieľaných Žltých bicyklov v Kežmarku s desiatimi repasovanými bicyklami a postupne s desiatimi novými. Staré bicykle sme dostali od ľudí a nové komponenty a nové bicykle pribudli vďaka podpore od ľudí cez zbierku," uviedol predseda združenia Dominik Jakub. S prvým snehom však bicykle uskladnili pod strechu. Podľa jeho slov však bol o tento projekt  v Kežmarku veľký záujem. V súčasnosti je k dispozícii 18 bicyklov v rôznych častiach mesta, napríklad pri hrade, radnici či na sídliskách.       

Podľa Jakuba je potrebné spopularizovať bicykel ako dopravný prostriedok a verejnosti vysvetliť, čo slovné spojenie zdieľané bicykle znamená. "Keď sme začínali, museli sme ľuďom vysvetľovať, že bicykel nie je len na rekreáciu a šport, ale aj efektívny dopravný prostriedok v meste," priblížil Jakub. Podľa jeho ďalších slov sa mu pravidelne ozývajú ľudia z iných miest s otázkami, ako by mohli zaviesť zdieľané bicykle v ich meste.       

"Za dva a pol mesiaca, čo boli bicykle nepretržite vonku bez dozoru, sa im nič nestalo. Jediné poškodenie, nič nikto neukradol. Ľudia vedia byť aj slušní a zodpovední. Stávalo sa nám, že ak mal bicykel defekt, tak nám to niekto napísal, aby sme ho prišli opraviť," vysvetlil Jakub.       

Žlté bicykle v Kežmarku začali kampaňou, vďaka ktorej sa združeniu podarilo vyzbierať viac ako 3000 eur a mnoho starších bicyklov. Bicykle určené na zdieľanie sú od ostatných bicyklov odlíšené žltou farbou. Na označených stanovištiach si môže záujemca bicykel požičať cez internetovú aplikáciu, následne si ho odomkne a na ďalšom stanovišti ho vráti. Bicykle sú uzamknuté zámkami na kód. Záujemca získa kód, ktorý použije pri otvorení zámku a nový kód, na ktorý ho po vrátení zmení.  

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.07.2017
Projekt zdieľaných bicyklov v Nitre už odštartoval
Mesto Nitra spolu s dopravnou spoločnosťou Arriva odštartovali v piatok 28. júla spoločný projekt zdieľaných bicyklov. Mesto si od projektu sľubuje zlepšenie dopravnej situácie.
viac
01.06.2020
V Rači spustia tento týždeň novú službu Verejný bicykel
V bratislavskej Rači spúšťajú tento týždeň nový projekt zdieľania bicyklov – Verejný bicykel. Systém bude fungovať na báze "free floating", teda bez potreby dokovacích staníc.
viac
18.03.2021
Mesto chce časť dopravy nahradiť zdieľanými elektrobicyklami
Mesto Topoľčany pripravuje projekt zdieľaných bicyklov. Mestskí poslanci na svojom zasadnutí v stredu schválili predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
08.07.2021
Po Prešove môžete jazdiť už aj na zdieľaných bicykloch
Mesto Prešov úspešne uviedlo do prevádzky zdieľané bicykle, ktoré prispejú k zvýšeniu mobility obyvateľov. Cieľom takzvaného bikesharingu je zároveň znížiť produkciu škodlivých emisií, zlepšiť kvalitu ovzdušia a podporiť Prešovčanov vo využívaní alternatívnych možností prepravy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %