Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.07.2018 10:40

Žilinský samosprávny kraj zakladá sociálno-ekonomický podnik


Ilustračná snímka Zilinak


Drobné opravy, údržbu a servis budov, ale aj in-house riešenia či sociálne podnikanie Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) bude zabezpečovať nový sociálno-ekonomický podnik. Jeho zriadenie schválili poslanci zastupiteľstva ŽSK na svojom pondelkovom zasadnutí.


Prostredníctvom podniku plánuje kraj podporiť regionálny rozvoj s využitím miestnych zdrojov. Mal by zastrešovať tri hlavné oblasti – sociálne podnikanie, správu zatiaľ nevyužívaného majetku a in-house riešenia. "Župa vlastní aj množstvo nevyužitého majetku, ktorý často chátra. Radi by sme nastavili plán investícií, čo s týmto majetkom ideme robiť. Napríklad, ak sa nám podarí nevyužívaný internát prerobiť na štartovacie byty, tak naša eseročka by mala v správe prenájom a správu týchto bytov. Malo by ísť o samostatný fungujúci podnik," povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.       

Mnohé služby v kraji sú zabezpečené dodávateľským spôsobom prostredníctvom verejného obstarávania. Tieto služby by sa mohli zefektívniť z časového i finančného hľadiska, keby boli vykonávané vlastnou servisnou organizáciou  v pôsobnosti ŽSK. "V oblasti verejného obstarávania presadzujeme maximálnu transparentnosť či inovatívne formy riadenia. Preto zriaďujeme právny subjekt, ktorý bude sociálno-ekonomickým podnikom a bude vykonávať vybrané služby pre samosprávny kraj a jeho organizácie. Týmto sa výrazne obmedzí priestor pre korupčné správanie," uviedla riaditeľka právneho odboru ŽSK Elena Sivová.       

Zriadením podniku chce kraj zvýšiť kvalitu života ľudí, ktorí sú buď dlhodobo nezamestnaní, spoločensky znevýhodnení alebo zdravotne ťažko postihnutí. "Zriadenie podniku je pre župu veľmi dobrou správou, pretože chceme, aby sa začali robiť nové činnosti. Veľmi dôležitou zložkou je aj sociálny podnik, kde by sme vytvorili verejnoprospešné pracovné miesta. Tento spôsob pôjde podľa novej legislatívy, ktorá nie je ešte overená, ale radi by sme sa do toho pustili," uzavrela Jurinová.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2019
Rozvoj duálneho vzdelávania v Žilinskom kraji
V pondelok 14. októbra podpísala žilinská županka Erika Jurinová a riaditeľ Štátneho inštitútu odborného vzdelávania (ŠIOV) Michal Nemec Memorandum o Transformácii odborného vzdelávania a prípravy (OVP) a rozvoji systému duálneho vzdelávania na Slovensku.
viac
28.12.2019
Mestský sociálny podnik sa bude venovať stavebným prácam a výrobe paliet
Sociálny podnik mesta Svidník, ktorého založenie na poslednom rokovaní schválili mestskí poslanci, sa bude venovať drobným stavebným prácam, výrobe paliet na kúrenie a ďalším činnostiam.
viac
28.04.2020
Dopady pandémie boli témou rokovania župného zastupiteľstva
Župní poslanci rokovali po trojmesačnej prestávke prostredníctvom videokonferencie. Prvé virtuálne zastupiteľstvo prinieslo správu o finančnom dopade pandémie na kondíciu Žilinskej župy, ako aj rozhodnutie o zrušení dotácií, či schválenie odkladu splátok úveru.
viac
29.10.2020
Aktuality z MV SR vyplývyjúce z rokovania Vlády SR
Vláda SR na svojom zasadnutí prerokovala aj dva poslanecké návrhy, ktoré predstavil minister vnútra Roman Mikulec. Prvý z nich sa týka zákona o verejných zbierkach a druhý zákona o obecnom zriadení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %