Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
03.10.2019 01:05

Žilina uspela v súťaži Enviromesto 2019


Snímka: mesto Žilina


Mesto Žilina uspelo v súťaži Enviromesto 2019. Počas slávnostného vyhodnotenia prevzali cenu v kategórii „Ochrana ovzdušia“ zástupca primátora Vladimír Randa spoločne s vedúcim odboru životného prostredia Andrejom Vidrom a Ľubošom Slebodníkom, vedúcim oddelenia mobility z Mestského úradu v Žiline.


Do súťaže, ktorá sa konala v období od 2. mája do 1. októbra 2019, sa celkovo zapojilo 22 samospráv, ktoré sa uchádzali o víťazstvo v štyroch hlavných kategóriách aj o celkové prvenstvo. V tomto období sa realizovalo prihlasovanie samospráv, hodnotenie zaslaných súťažných materiálov, prezentácie jednotlivých samospráv a zodpovedanie otázok pred odbornou komisiou, ako aj celkové vyhodnotenie jednotlivých kategórií a vyhlásenie víťazov. Úlohou prihlásených miest bolo odprezentovať zaujímavé, kreatívne a prínosné riešenia, ktoré napomáhajú k ochrane životného prostredia a rozvoju environmentálnej politiky na úrovni miestnych samospráv a zodpovedať na otázky hodnotiacej komisie. Žilinská radnica predstavila hodnotiacej komisii opatrenia a prostriedky, ktoré zaviedla do praxe a snaží sa nimi zlepšiť kvalitu ovzdušia, ochranu životného prostredia a odpadové hospodárstvo na území mesta.

„Veľmi ma teší, že naša snaha o ochranu životného prostredia bola ocenená. Počas tohto roku sme do praxe zaviedli viacero inovatívnych riešení, ktoré nám pomáhajú skvalitňovať ovzdušie a znižovať emisie na území nášho mesta, či už ide o využitie zdieľaných bicyklov BikeKIA, reguláciu vstupu vozidiel do pešej zóny alebo obnovu vozového parku v Dopravnom podniku a preferenciu MHD v doprave,“ uviedol zástupca primátora Vladimír Randa.

Súťaž vyhlasuje Ministerstvo životného prostredia a organizátorom je Slovenská agentúra životného prostredia, pričom ide už o 2. ročník tejto súťaže. Jej cieľom je oceniť, zviditeľniť a podporiť mestá, ktoré aktívne uplatňujú environmentálnu politiku nielen vo svojich rozvojových dokumentoch, ale najmä v reálnom živote.

Autor: (Mesto Žilina)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.05.2019
Zapojte sa do súťaže ENVIROMESTO 2019
Ministerstvo životného prostredia a Slovenská agentúra životného prostredia vyhlasujú 2. ročník súťaže ENVIROMESTO 2019.
viac
06.05.2020
Stropkov má druhú najkrajšiu monografickú knihu o meste za rok 2019
Mesto Stropkov uspelo so 70-stranovou publikáciou Bratstvo Preblahoslavenej Panny Márie Karmelskej v Stropkove 350 rokov (1669 - 2019) v 13. ročníku súťaže o Najkrajšiu knihu a propagačný materiál o Slovensku za rok 2019.
viac
20.10.2020
O cenu Európskeho týždňa mobility 2020 bojovali aj samosprávy
Do Európskeho týždňa mobility 2020 sa svojimi aktivitami a trvalými opatreniami zapojilo 55 samospráv. Najaktívnejšou samosprávou sa stala mestská časť Bratislavy – Ružinov, s originálnym podujatím uspelo aj mesto Senec a aj Levoča získala ocenenie v kategórii samospráv Efektívne trvalé opatrenie.
viac
09.03.2021
Náklady na novú cyklotrasu v Malackách výrazne znížila súťaž
Najneskôr v polovici leta by sa mala stať realitou nová cyklotrasa v Malackách, spájajúca železničnú stanicu, centrum mesta, plánovanú bytovú výstavbu na Pezinskej ulici a priľahlú priemyselnú zónu na juhozápade mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %