Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
09.05.2017 12:00

Žilina si uctila padlých vojakov v Budatíne


Akt pietnej spomienky.


Piateho mája si položením vencov a kvetov predstavitelia Národnej rady Slovenskej republiky, mesta Žilina a členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov uctili pamiatku padlých vojakov, ktorí bojovali za mier v 2. svetovej vojne.


Pietneho zhromaždenia sa pri Pomníku padlých hrdinov prvej a druhej svetovej vojny v Budatíne zúčastnil poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Anton Hrnko, zástupca primátora mesta Žilina Patrik Groma, poslankyňa mestského zastupiteľstva v Žiline Emília Talafová a predseda Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Žiline Juraj Drotár.

Zúčastnení sa prihovorili deťom zo Základnej školy, Slovenských dobrovoľníkov a zdôraznili to, aká je dôležitá sloboda i aké utrpenia prináša vojna. Týmto pietnym aktom chce mesto najmä u mladých ľudí vzbudiť záujem o históriu, aby sa poučili z chybných krokov a v budúcnosti sa vyvarovali podobnému konaniu.

Autor: (Pavol ČORBA, hovorca mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.01.2017
Košičania si pripomenú výročie oslobodenia mesta
Na Námestí osloboditeľov sa vo štvrtok (19. 1. 2017) o 13:30 hod. uskutoční pietny akt kladenia vencov a kytíc k pamätníkom.
viac
05.10.2017
Pietnym aktom si SR pripomenie Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie
Na spomienkový a pietny akt kladenia vencov k pamätníkom v Svidníku pozýva pri príležitosti 73. výročia Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie okresné mesto na severovýchode Slovenska. Podujatie je pripravené na piatok 6. októbra, na Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie.
viac
10.05.2018
Žilina si pripomenula hrdinstvo padlých vojakov z druhej svetovej vojny
Včera si celá Európa pripomenula 73. výročie konca druhej svetovej vojny. Práve 8. mája 1945 totižto oficiálne kapitulovalo nacistické Nemecko. Toto výročie si dnes v Budatíne, pri Pamätníku obetiam I. a II. svetovej vojny, pripomenuli aj predstavitelia mesta a obyvatelia tejto mestskej časti.
viac
22.01.2022
Uplynulo 77 rokov od oslobodenia Prešova
V Prešove sme si 19. januára 2022 pripomenuli 77. výročie oslobodenia pietnym aktom kladenia vencov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %