Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
20.11.2017 04:54

Žilina hostila dvoch prezidentov


Prezident Nemeckej spolkovej republiky prijal pozvanie prezidenta Andreja Kisku a po prvý raz od nástupu do funkcie oficiálne navštívil Slovenskú republiku.


V piatok 17. novembra, v Deň boja za slobodu a demokraciu, navštívil Žilinu prezident Nemeckej spolkovej republiky Frank-Walter Steinmeier spolu s prezidentom Slovenskej republiky Andrejom Kiskom. Hlavnou témou ich diskusie bola budúcnosť demokracie v Európe.


V rámci návštevy Žiliny sa prezidenti zúčastnili i diskusie so študentmi a predstaviteľmi občianskej spoločnosti, ktorá sa konala popoludní v žilinskej Neologickej synagóge na tému Budúcnosť demokracie v Európe. Následne sa prešli centrom Žiliny a zavítali aj do Ortodoxnej synagógy, v ktorej sa nachádza Múzeum židovskej kultúry.

V Rosenfeldovom paláci privítal vzácnych hostí primátor Igor Choma. Počas prehliadky paláca prezidenti navštívili taktiež knihársku dielňu Lidy Mlichovej, ktorá je jediná svojho druhu na Slovensku a jej knihy získali mnohé ocenenia na slovenských i medzinárodných súťažiach.

„Pre mesto Žilina i mňa osobne bolo veľkou cťou v takýto významný sviatok privítať dvoch prezidentov. Mimochodom, prezident iného štátu bol na oficiálnej návšteve mesta naposledy v roku 1964. A dôležité je aj to, že naše mesto sa má čím pochváliť. Verím, že táto návšteva napomôže aj prehĺbeniu dobrých vzťahov Slovenska s mimoriadne významným členom Európskej únie – Spolkovou republikou Nemecko,“ vyjadril sa primátor Igor Choma.

 

 

Autor: (Pavol ČORBA, hovorca mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.05.2017
Nové Mesto nad Váhom je pozitívnym príkladom v zamestnanosti
Nové Mesto nad Váhom a jeho okolie je pozitívnym príkladom zamestnanosti na Slovensku. Miera nezamestnanosti tu klesla pod štyri percentá a v meste je už len technická nezamestnanosť, pracovná sila dokonca chýba. Počas dnešnej návštevy Nového Meste nad Váhom to povedal prezident SR Andrej Kiska.
viac
14.03.2019
Prezident: Starostov obcí trápia sneh, obedy zadarmo i absencia telocviční
Nesystémovosť pri odpratávaní snehu v obciach, obedy pre žiakov zadarmo a rekonštrukcie škôl a telocviční sú najväčšie problémy, ktoré trápia starostov a primátorov po celom Slovensku. Po štvrtkovom stretnutí s primátormi a starostami Ilavského okresu to povedal prezident SR Andrej Kiska.
viac
17.05.2019
Prezident navštívil Žilinu
Hlava štátu včera zavítala do Žiliny. Prezidenta v rámci oficiálneho programu privítal pred Radnicou mesta žilinský primátor tak, ako sa na slovenské pomery patrí - chlebom a soľou.
viac
30.05.2019
Prezident vyzdvihol nápady a smerovanie bratislavskej župy
Bratislavskú župu navštívil prezident SR Andrej Kiska. Išlo o zdvorilostnú návštevu, počas ktorej s predsedom BSK Jurajom Drobom predebatovali viacero tém z oblasti školstva, športu, dopravy, sociálnej oblasti, financií a hospodárenia župy či externého financovania projektov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %