Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.01.2016 09:00

Žiar nad Hronom spustí ambiciózny projekt. Energiu budú vyrábať z odpadov


V Žiari nad Hronom vzniká inovatívne Centrum zhodnocovania odpadov. (Foto: Mesto Žiar nad Hronom)


Už o niekoľko týždňov spustí mesto svoj najväčší projekt, ktorým je Centrum zhodnocovania odpadov. Aj keď náklady na jeho prevádzku prevyšujú výnosy, primátor Peter Antal je presvedčený o tom, že takýto projekt je pre mesto potrebný.


V prvých mesiacoch prevádzkovania Centra zhodnocovania odpadov sa počíta s tým, že náklady nebudú úplne kryté s výnosmi, ktoré bude centrum generovať v budúcnosti. „Ide o komplikované technologické celky, ktoré potrebujú určitý čas na optimálne nastavenie, aby sme mohli v budúcnosti generovať zisk. Najmä čo sa týka energetického centra, čo je výroba elektrickej energie a tepla cez bioplynovú stanicu,“ vysvetľuje primátor Peter Antal a konkretizuje: „Počítame s tým, že vo februári už budeme mať za sebou všetky kolaudačné rozhodnutia a postupne začneme prevádzkovanie centra zhodnocovania nastavovať.“ Keďže Centrum zhodnocovania odpadov je v rámci Slovenska pilotným projektom komplexného nakladania s odpadmi, vedenia mesta dnes nedokáže konkretizovať, kedy by mohlo byť na nule, prípadne v kladných číslach.

Na Slovensku je projekt raritou

„Takýto projekt v rámci Slovenska nikde inde nie je. Preto sa nemám koho opýtať, ako to funguje inde. Musíme urobiť všetko pre to, aby to išlo tak, ako sme si naprojektovali v rámci finančných analýz pre budúcnosť. Keďže sme na projekt získali dotáciu z Európskej únie, nemôžeme tvoriť zisk. Avšak musíme postupovať tak, aby nám nevznikala strata,“ podotýka Antal, ktorý hodnotí projekt ako dobrý: „Bol to ťažký projekt a kým sme prišli do cieľa, museli sme zdolať mnoho až nepredstaviteľných prekážok. Pre mesto je však dobré, že v odpadovom hospodárstve dlhodobo postupuje inak, ako to robí väčšina miest. Takýto projekt je určite potrebný. Či až v takomto rozsahu, to ukáže až čas. Je však isté, že takéto centrá budú musieť vznikať aj v ostatných mestách. Či to budú mestské projekty alebo súkromné, to je už na zhodnotení samospráv.“

Autor: (redakcia)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2024
NKN spúšťa nový grantový program Eko ďalej
Nitrianska komunitná nadácia (NKN) spúšťa nový grantový program Eko ďalej. Žiadatelia môžu v rámci neho získať na rôzne ekologické projekty dotáciu do výšky 2500 eur.
viac
11.04.2024
Múzeum Bojnice pripravuje ďalší ročník podujatia so strašidlami
Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice pripravuje ďalší ročník strašidelného podujatia. Hororovo-romantický príbeh Spiritus Mortis vzniká v medzinárodnej spolupráci, prináša nový pohľad na estetiku aj inovatívny prístup k spôsobu hrania.
viac
13.04.2024
Za 20 rokov zrealizovali zdravotní klauni vyše 32-tis.klauniád
Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors počas svojho pôsobenia zrealizovali na Slovensku už vyše 32.000 klauniád. Pri príležitosti 20. výročia založenia občianskeho združenia o tom informovala Martina Dobšinská Novomestská zo združenia.
viac
12.04.2024
V obci Štrba pribudli špeciálne kontajnerové stojiská odolné voči medveďom
V obci Štrba pribudli špeciálne kontajnerové stojiská odolné voči medveďom. Štefánia Srebalová z tamojšieho obecného úradu na webovej stránke obce informovala, že inštaláciu na základe súhlasu samosprávy zabezpečila Správa Tatranského národného parku (TANAP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %