Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
10.01.2017 08:15

Žiaci sa môžu zapojiť do súťaží Zelený svet a Múdra príroda 2017


Ilustračná snímka: (tasr).


Ministerstvo životného prostredia vyhlásilo 22. ročník medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže, ktorej cieľom je vštepovať chlapcom a dievčatám vzťah k prírode a životnému prostrediu formou budovania návykov a zručností v umeleckom prejave.


Tohtoročný Zelený svet 2017, ako sa súťaž volá, odhalí známe i neznáme tajomstvá hmyzieho sveta. Organizačne ho zastrešuje Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP).      

"V aktuálnom ročníku majú súťažné práce vo forme malieb, kresieb, grafík, farebných a čiernobielych či animovaných filmov i komiksov zachytiť neznáme i známe tajomstvá hmyzieho sveta. Téma ponúka mladým umelcom možnosť zobraziť v ich prácach druhovo najbohatšiu a rozhodne tvarovo najpozoruhodnejšiu skupinu živočíchov. Každý druh hmyzu má v ekosystéme nezastupiteľnú úlohu. Napríklad hmyz opeľuje kvety a tvorí hlavnú zložku potravy mnohých vtákov, netopierov a plazov," priblížila v súvislosti s vyhlásením súťaže Iveta Kureková, manažérka pre komunikáciu SAŽP v Banskej Bystrici.      

SAŽP a Štátna ochrana prírody SR zároveň vyhlásili aj 5. ročník literárnej súťaže pre žiakov II. stupňa základných a stredných škôl v SR Múdra príroda 2017. Prostredníctvom témy "Neboj(í)me sa hávede?!" vyzývajú organizátori mladých umelcov na vytvorenie slovného opisu či humornej príhody, ktorá pozitívne vyzdvihuje vlastnosti užitočného hmyzu, pavúkov, žiab, hadov, netopierov či iných živočíchov, ktoré s nami môžu aj nemusia zdieľať spoločný priestor. Prostredníctvom literárnych diel tak môžu upozorniť na ich dôležitú funkciu na našej planéte. Uzávierka literárnej súťaže je koncom februára.      

Slávnostné vyhodnotenie súťaží Zelený svet a Múdra príroda bude v máji v rámci Medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm-Envirofilm.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2017
SAŽP vyhlásila ďalší ročník súťaže ProEnviro pre škôlkarov i študentov
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) v Banskej Bystrici vyhlásila XII. ročník súťaže o najlepší environmentálny projekt organizovaný školou ProEnviro.
viac
29.03.2017
Vyhlásenie 9. ročníka súťaže Dedina roka
Slovenská agentúra životného prostredia zverejnila 21. marca 2017 podmienky a pravidlá súťaže Dedina roka pre rok 2017. Spolu s Ministerstvom životného prostredia SR, Spolkom pre obnovu dediny a Združením miest a obcí Slovenska tak vyhlásila už 9. ročník národnej súťaže Dedina roka.
viac
10.05.2017
Vzdelávací ekoprogram Zelená škola hľadá nových záujemcov
Už 13. ročník najväčšieho vzdelávacieho ekoprogramu Zelená škola, sa na Slovensku začne realizovať v školskom roku 2017/2018. Program prináša medzi žiakov priateľské vzťahy, zmenu myslenia a správania, zmysluplne využitý čas, nadšenie a optimizmus.
viac
28.11.2017
Mladí umelci sa môžu opäť zapojiť do súťaží Múdra príroda a Zelený svet
Čisté životné prostredie je základným predpokladom pre ľudské zdravie a duševnú pohodu. Aby to tak bolo, aké premeny budeme musieť urobiť v našom spôsobe života?
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %