Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.01.2019 05:05

Zemianske Kostoľany chcú vybudovať zberný dvor, reagujú tak i na legislatívu


Ilustračná snímka Zemianske Kostoľany - oficiálne stránky obce


Systém zberu vyseparovaných zložiek komunálneho odpadu v Zemianskych Kostoľanoch v okrese Prievidza sa má zlepšiť. Miestna samospráva to chce dosiahnuť vybudovaním zberného dvora.


Impulzom pre rozhodnutie vedenia obce zriadiť zberný dvor boli predovšetkým tlak platnej legislatívy v odpadovom hospodárstve, záujem verejnosti a tiež skúsenosti a kladné poznatky z budovania a prevádzky takýchto zariadení v iných obciach okresu, vyplýva ďalej zo zámeru, ktorý predložila obec orgánom na posúdenie vplyvov na životné prostredie.       

"Navrhovaným riešením obec vytvorí vhodné podmienky pre svojich občanov na separáciu komunálnych odpadov, nielen základných zložiek ako papier, sklo, plasty, kovy, ale i biologicky rozložiteľného odpadu, elektroodpadu, drobného stavebného odpadu a vybraných druhov nebezpečného odpadu," uviedla obec v zámere. Zberný dvor sa podľa nej stane potrebnou súčasťou riešenia odpadového hospodárstva v obci a podporí snahu tamojšieho vedenia zaviesť lepšie, hospodárnejšie a environmentálne prijateľnejšie formy nakladania s komunálnym odpadom.       

Zberný dvor sa má podľa zámeru nachádzať na pozemku s rozlohou 5788 štvorcových metrov, pričom v jeho areáli majú okrem iného byť spevnené plochy, prevádzková budova, skladová plocha, sklad a oceľová hala s garážou. Jeho súčasťou majú byť i váhy, kontajnery či žumpa.       

S výstavbou zberného dvora chce obec začať v marci tohto roka, ukončiť ju o rok neskôr. Celkové náklady na výstavbu odhadla na asi 984.000 eur.        

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2016
Hornonitrianska obec chce zriadiť zberný dvor
Zberný dvor, na ktorom by umiestňovali jej obyvatelia rôzne druhy odpadov, plánuje zriadiť na svojom území obec Jalovec v okrese Prievidza. Náklady na realizáciu svojho zámeru odhadla na 10 000 eur.
viac
10.01.2018
V Trenčíne otvorili tretí zberný dvor
V utorok 9. januára 2018 otvorili v poradí už tretí zberný dvor v Trenčíne. Nachádza sa v mestskej časti Sever na ulici K zábraniu.
viac
07.05.2019
V Košiciach pribudol ďalší zberný dvor, je v MČ Nad Jazerom
Košičania majú k dispozícii ďalší zberný dvor, spoločnosť Kosit ho v pondelok otvorila v lokalite Napájadlá v mestskej časti (MČ) Nad Jazerom. Starostka Lenka Kovačevičová je presvedčená, že sa zvýši čistota a poriadok okolo kontajnerov, pri ktorých sa objavoval nadrozmerný odpad.
viac
08.06.2020
V lokalite Vysielač vo Veľkých Kostoľanoch bývali ľudia už v dobe kamennej
V lokalite Vysielač v obci Veľké Kostoľany vzniká nová obytná štvrť. Jej obyvatelia však nebudú prvými, ktorí si toto miesto vybrali pre život.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %