Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
18.05.2018 11:54

Združenie Zachráňme hrady žiada MK o urýchlenie spracovania dotačných zmlúv


Ilustračná snímka - logo


Urýchlenie spracovania zmlúv k dotáciám na pracovnú sezónu 2018 v programe Obnovme si svoj dom, podprogramy 1.3 a 1.4, žiada združenie právnických osôb Zachráňme hrady. Obrátilo sa v tejto súvislosti otvoreným listom na ministerku kultúry Ľubicu Laššákovú.


 Upozorňujú v ňom, že murárske stabilizačné práce na hradoch sa vykonávajú od apríla do začiatku októbra, pričom akékoľvek odďaľovanie spôsobuje organizačné a technologické problémy. TASR informoval podpredseda združenia Peter Herceg.       

Odborné komisie podľa združenia v uvedených podprogramoch zasadali a rozhodli prednostne už vo februári 2018, aby všetci, ktorí pracujú na pamiatkach v prírodnom prostredí, mohli využiť čo možno najdlhšie murársku sezónu. Tá trvá od apríla do konca septembra, keď je najvhodnejšie počasie na murovanie tradičnou metódou bez cementu a nemrznúcich zmesí. "Je tu polovica mája a z ministerstva kultúry nebola odoslaná ani jedna podpísaná zmluva našim členom, ani inému žiadateľovi," píše v liste združenie, ktoré nečinnosť rezortu kultúry považuje za diametrálne odlišnú od medializovaných vyhlásení ministerky o intenzívnej podpore záchrany ruín z apríla tohto roka.       

Združenie súčasne ministerku kultúry upozorňuje, že na práce zamestnali nezamestnaných od 1. mája, avšak avizovaná materiálna podpora ich práce, náklady na odborné výskumy, projektovú dokumentáciu a ďalšie, ako aj podpora dobrovoľníckych workshopov a publikačnej činnosti je "zaseknutá na vašom ministerstve". Členovia združenia tiež pripomínajú, že v roku 2017 opakovane vytvorili viac ako 600 pracovných miest na sedem mesiacov.       

Záujmové združenie Zachráňme hrady zastupuje 28 subjektov- občianskych združení, ktoré pracujú na záchrane zrúcanín na celom Slovensku.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.04.2020
Obnova kultúrnych pamiatok pokračuje
Obnova národných kultúrnych pamiatok pokračuje aj napriek pandémii nového koronavírusu. Ministerka kultúry Natália Milanová podpísala zmluvy podprogramu dotačnej schémy Obnovme si svoj dom, zásluhou ktorej opäť nájdu prácu aj stovky dlhodobo nezamestnaných.
viac
20.10.2020
Žilinskí poslanci schválili prevádzku letných terás aj po 31. októbri
Letné terasy v Žiline môžu nechať ich prevádzkovatelia otvorené aj po 31. októbri 2020. Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Žiline o tom rozhodli na pondelňajšom (19. 10.) zasadnutí prostredníctvom videokonferencie.
viac
25.09.2023
Združenie Zachráňme hrady predloží vláde petíciu za systematickú obnovu pamiatok
Združenie Zachráňme hrady predloží na rokovanie vlády petíciu za systematické financovanie obnovy národných kultúrnych pamiatok na Slovensku. Petícia, ktorú podľa iniciátorov počas dvoch mesiacov podpísalo vyše 17.000 ľudí, žiada tiež reštart programu obnovy hradov s pomocou nezamestnaných.
viac
20.12.2023
Združenie Zachráňme hrady víta pokračovanie obnovy pamiatok s nezamestnanými
Pokračovanie projektu obnovy kultúrneho dedičstva s pomocou nezamestnaných je výborná správa. Potvrdil to Ratibor Mazúr, predseda združenia Zachráňme hrady, ktoré spája organizácie, venujúce sa obnove hradov a ďalších historických objektov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %