Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
17.12.2018 06:30

Združenie SK8 upozorní na kritickú dopravnú situáciu


Zľava predseda TSK Jaroslav Baška, predseda TTSK Jozef Viskupič, predsedníčka ŽSK Erika Jurinová, predseda BSK Juraj Droba, predseda BSK Ján Lunter a predseda PSK Milan Majerský počas spoločného vyhlásenia po zasadnutí Združenia samosprávnych krajov SK 8 na Úrade ŽSK v Žiline. FOTO TASR - Erika Ďurčová


Predsedovia samosprávnych krajov doručia Ministerstvu dopravy a výstavby SR a vláde spoločné stanovisko, v ktorom upozornia na dôležitosť dostavby diaľničného tunela Višňové a zároveň pomenujú kritické úseky ciest vo všetkých samosprávnych krajoch.


Informovali o tom po pondelkovom zasadnutí Združenia samosprávnych krajov SK8 na pôde Úradu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) v Žiline.       

Predsedníčka ŽSK Erika Jurinová ocenila, že v oblasti dopravy našla pochopenie u jednotlivých členov Združenia SK8. "Určite všetci viete o otáznikoch nad dostavbou tunela Višňové. Som veľmi rada, že aj Združenie SK8 podporilo naše stanovisko smerom k vláde. Máme naozaj veľkú obavu. Nielen pre nás je tento dopravný uzol v Žiline veľmi dôležitý, ale pre celé Slovensko. Pokiaľ dôjde k zbrzdeniu dostavby tohto úseku, obávame sa, že to môže byť aj na desať rokov," upozornila Jurinová.       

Predseda Združenia SK8 a zároveň predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič podotkol, že samosprávne kraje chcú upriamiť pozornosť štátu aj na problémy prepojenia ciest prvej triedy s cestami druhej a tretej triedy, ktoré sú v ich správe. "Predpokladám, že každý kraj označí problematické úseky ciest, aby sme nešli do všeobecných deklarácií. Hovoríme to z úrovne SK8 a máme pokryté územie Slovenska. Podľa mňa toto je partnerský prístup na riešenie konkrétnych problémov," povedal Viskupič.       

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter upriamil pozornosť na problém s dostavbou cesty R2, ktorá by mohla oživiť južný región kraja a pritiahnuť turistov s investormi. V Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) je podľa jeho predsedu Milana Majerského problémom cesta R4, ktorá sa zatiaľ nebuduje, ale je iba nakreslená na papieri. "Verím, že v krátkom období aj vláda a ministerstvo dopravy pristúpia k tomu, aby začala realizácia jednotlivých úsekov tejto cesty. Všetky kamióny migrujúce z Poľska cez Prešov do Miškolca a na Budapešť idú po kľukatých a úzkych cestách. Ohrozené sú ľudské životy, ľudia sa nevedia dostať do práce. Nečudujme sa, že v našom regióne a kraji nemáme investorov," zdôraznil Majerský.       

V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) je podľa jeho predsedu Jaroslava Bašku dôležité vybudovať rýchlostnú cestu R2, ktorá prepojí Považie a krajské mesto Trenčín s regiónom hornej Nitry. "Ak chceme utlmovať ťažbu uhlia po roku 2023, kedy už nebude všeobecný hospodársky záujem, tak je veľmi dôležité vybudovať infraštruktúru do tejto časti Trenčianskeho kraja, ktorá naozaj chýba," dodal Baška.       

"Štát aj samospráva sa k cestám druhej a tretej triedy správali naozaj macošsky. A je to vidieť aj v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), v ktorom máme dohromady 519 km týchto ciest. Sú vo veľmi zlom stave. Za všetky spomeniem prejazd Pezinskej baby, kde hrozí zosuv pôdy. V podstate, ak sa nám podarí nájsť nejaké peniaze, okamžite sa púšťame do rekonštrukcií ciest," uzavrel predseda BSK Juraj Droba.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.09.2017
Cyklobusy budú premávať až do konca septembra
Aj po skončení letných prázdnin stále jazdia na cestách župné cyklobusy. Počas víkendov a sviatkov môžu cyklisti využiť unikátny spôsob prepravy až do nedele 1. októbra 2017.
viac
30.01.2019
Poslanci Žilinskej župy urobili prvý krok k záchrane letiska
Poslanci Žilinského samosprávneho kraja schválili prevod majoritného podielu akcií žilinského letiska zo štátu na samosprávny kraj. Za hlasovalo 44 poslancov z 54-členného poslaneckého zboru, jeden bol proti, ostatní poslanci sa zdržali alebo nehlasovali.
viac
12.09.2019
Žilinská županka bola na kontrole výstavby úseku D1
Vedenie Žilinskej župy na čele s Erikou Jurinovou bolo po roku opäť na stavbe dôležitého diaľničného úseku D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka. Stavba je takmer hotová, problematický je privádzač do Žiliny, ktorý mal zabezpečiť rovnaký zhotoviteľ ako tunel Višňové.
viac
04.02.2021
Výstavba dôležitého diaľničného úseku bude pokračovať
Výstavba tunela Višňové bude pokračovať. Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky ohlásilo víťazného uchádzača, ktorým je spoločnosť SKANSKA.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %