Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.02.2017 10:53

Združenie miest a obcí Slovenska oceňuje výsledky rokovania


Ilustračná snímka zdroj: dsskremnica.sk


Aplikačná prax znásobuje problémy vo vzťahu k zariadeniam pre detí i mládež a tiež ďalším z oblasti sociálnych služieb. ZMOS preto dnes oficiálne vstúpil do rokovaní s rezortom zdravotníctva.


Podľa výkonného podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozefa Turčányho o aplikačných problémoch netreba len hovoriť, ale hľadať podporu na ich odstránenie. „Preto dnes máme za sebou prvé rokovanie na úrovni štátneho tajomníka rezortu zdravotníctva pána Stanislava Špánika, ktoré sme detailne informovali o vyhláškach, ktoré spôsobujú samosprávam problémy,“ hovorí výkonný podpredseda a ďalej konkretizuje: „Ide najmä o otázku týkajúcu sa požiadaviek na plochu izieb ubytovacích zariadení, pod ktoré patria aj samosprávou zriaďované a prevádzkované zariadenia pre seniorov, domovy sociálnych služieb, ale aj ďalšie  zariadenia sociálnych služieb.“

            Pozornosť preto bola venovaná uplatňovaniu vyhlášky MZ SR č. 527/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež, najmä v oblasti ovplyvňovania kapacít materských škôl, a vyhláška  MZ SR č. 210/2016 Z. z., ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška MZ SR č. 259/2008 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na vnútorné prostredie budov a o minimálnych požiadavkách na byty nižšieho štandardu a na ubytovacie zariadenia.

            Štátny tajomník rezortu zdravotníctva spolu s ďalšími odborníkmi ministerstva akceptovali hlavné argumenty zástupcov ZMOS a prisľúbili novelizáciu oboch všeobecne záväzných právnych predpisov. Štátny tajomník zároveň avizoval ústretovosť v komunikácii  k návrhom zmien ešte pred ich zverejnením v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

            Združenie miest a obcí Slovenska na rokovaní okrem výkonného podpredsedu Jozefa Turčányho zastupovali, starostka obce Jánova Lehota Božena Kováčová, primátor Nového Mesta nad Váhom Jozef Trstenský a odborní zamestnanci Kancelárie ZMOS, Iva Pipíšková a Zdenko Krajčír.

            Združenie miest a obcí Slovenska oceňuje konštruktívny priebeh rokovaní, vecný prístup k praktickým skúsenostiam miest a obcí a tiež navrhnutý spôsob riešenia prezentovaný Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky.

Autor: Zdenko Krajčír, riaditeľ sekcie rezortných činností ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2017
Božena Kováčová: Pripravuje sa nový zákon. My budeme aktívni
Sociálna sekcia Rady ZMOS rokovala koncom mája v Janovej Lehote. Kľúčovou témou bola príprava novely zákona o sociálnych službách, ktorej znenie je pre mestá a obce v nadchádzajúcom období mimoriadne dôležité.
viac
21.02.2018
ZMOS vydal analytickú štúdiu k sociálnym službám
Združenie miest a obcí Slovenska prostredníctvom autorského kolektívu odborníkov spracovalo odborný dokument „Analýza a trendy procesu deinštitucionalizácie a možnosti miestnej územnej samosprávy z pohľadu zabezpečenia sociálnych služieb, zamestnanosti a odmeňovania.“
viac
01.10.2019
Mesiac úcty k starším znásobuje význam sociálnej politiky v samospráve
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti so vstupom do mesiaca, ktorý už tradične patrí úcte starším zdôrazňuje, že starnutie populácie znásobuje význam dlhodobej a udržateľnej sociálnej politiky.
viac
20.07.2022
Mesto hľadá opatrovateľov pre seniorov i pre chorých ľudí
Mesto Banská Bystrica hľadá opatrovateľov pre seniorov alebo pre ľudí s nepriaznivým zdravotným stavom. Informoval o tom Miroslav Strelec z tlačového oddelenia banskobystrického mestského úradu (MsÚ).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %