Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
30.05.2017 10:23

Zberateľský veľtrh aj v znamení 300. výročia narodenia Márie Terézie


Snímka z Bratislavských zberateľských dní. Zdroj: (incheba.sk).


V bratislavskej Inchebe sa 2. a  3. júna stretnú všetci milovníci numizmatiky, filokartie, filatelie, faleristiky, minerálov a drobných starožitností.


Návštevníkov čakajú, už tradične, obľúbené Bratislavské zberateľské dni, na ktorých sa odprezentuje 182 vystavovateľov z 22 krajín, dokonca až z ďalekej Kanady či Japonska. Medzinárodný charakter veľtrhu potvrdzuje rekordná účasť blízkych i vzdialených krajín, tento rok sa predstaví doteraz najviac zastúpených štátov v celej histórii zberateľského veľtrhu. Ponúknu množstvo jedinečných exemplárov a hodnotných artefaktov, ktorými si vášniví zberatelia môžu skompletizovať a obohatiť svoje zbierky.

Jedným z nich bude určite strieborná minca vydaná pri príležitosti 300. výročia narodenia Márie Terézie. Národná Pokladnica si jej výročie uctí striebornou pamätnou medailou z jednej unce rýdzeho striebra. Limitácia 1717 kusov bude pripomínať rok narodenia slávnej panovníčky. Jedinečnosť uncovej striebornej medaily reprezentuje jednak symbolický dátum a limitácia, a aj vysoká kvalita. Exkluzívne pri tejto príležitosti si zberatelia môžu obzrieť aj unikát kremnickej razby 10 Dukát z obdobia Márie Terézie, konkrétne z roku 1765. Ide o jedinečný ročník, ktorý sa na trhu bežne neobjavuje a ktorého hodnota je odhadovaná na viac ako stotisíc eur.

Premiérovo sa na tohtoročnom zberateľskom veľtrhu so svojim filatelistickým tovarom a sortimentom poštových cenín predstaví Česká pošta. Pri príležitosti svojej účasti si pripravila aj špeciálny korešpondenčný lístok s tematickou prítlačou Bratislavského hradu. Ani tento rok nebude chýbať Slovenská pošta. Spolu s Poštovým múzeom si pripravili výstavu „Pošta a poštári optikou fotografického objektívu“, ktorá ponúka nezvyčajný pohľad na premeny pošty za posledných 100 rokov. Počas oboch dní bude na stánku Slovenskej pošty k dispozícii výroba známky s personalizovaným kupónom, predaj filatelistického tovaru a príležitostná poštová pečiatka venovaná zberateľskému veľtrhu. Zaujímavý program čaká aj na deti v stánku Detskej pošty, kde si môžu zahrať hry s poštárskou tematikou, poskladať známkové pexeso či magnetické puzzle, alebo odfotografovať sa tak, že sa stanú súčasťou veľkej poštovej známky.

Novinkou na zberateľskom veľtrhu je aj Pressburg Mint – Bratislavská mincovňa, ktorá nadväzuje na tradíciu spred 300 rokov. Zberateľom prinášajú moderné mince a medaily, aké inde vo svete nenájdete. Spojenie najnovších technológií a inovatívneho dizajnu vytvára nielen atraktívnu investičnú príležitosť, ale aj unikátne umelecké diela so zberateľskou hodnotou.

Návštevníci si môžu na zberateľskom veľtrhu na pamiatku nechať vyraziť mincu s rôznymi motívmi, konkrétne mincu pre šťastie, repliku X Poltury alebo žetón pri príležitosti konania Bratislavských zberateľských dní 2017.

Pripravená je tradične aj sekcia minerálov, ktorá určite obohatí zberateľský veľtrh. Neopracované minerály, polodrahokamy, ale aj šperky z nich vyrobené či dokonca perly určite zaujmú zberateľov, ale tiež dámy, ktoré túžia po novom doplnku. Každý návštevník si tak môže na veľtrhu zaobstarať hodnotný a zaujímavý darček.

Nebudú chýbať zaujímavé odborné prednášky na tému finančnej gramotnosti a investícií do konzervatívnych komodít, aukcia numizmatického materiálu, kde sa tento rok bude dražiť napríklad aj zlatý 4 Dukát z obdobia Františka Jozefa I., či odborné poradenstvo v oblasti zberateľstva i možnosť dať si bezplatne ohodnotiť svoje zbierky.

Bratislavské zberateľské dni v Inchebe sú otvorené v piatok 2. 6. od 10. do 18. hodiny a v sobotu 3. 6. od 10. do 16. hodiny. Jednodňové vstupné je 4 Eurá, dvojdňová vstupenka je k dispozícii za 5 Eur. Deti a mládež do 15 rokov majú vstup voľný.

 

Autor: (Antónia ČERMÁKOVÁ, hovorkyňa Incheba, a.s.)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.04.2017
Na Bojnickom zámku upália bosorku
Slovenské národné múzeum – Múzeum Bojnice tento rok počas Medzinárodného festivalu duchov a strašidiel predstaví tajomný príbeh Vladislava Opoľského. Medzinárodný festival duchov a strašidiel prinesie každoročnú dávku tajomna a strachu v termínoch 27. 4. – 1. 5. 2017 a 3. 5. – 6. 5. 2017.
viac
16.06.2017
Medzinárodný folklórny festival v Myjave
Už po 58. krát sa v Myjave koná jeden z najväčších folklórnych festivalov.
viac
31.05.2019
Zberateľstvo je stále „in“. Bratislavské zberateľské dni sú dôkazom
Najznámejší slovenský zberateľský veľtrh aj v tomto roku ponúkne množstvo zaujímavých exponátov. Novinkou bude špeciálna sekcia venovaná starým knihám a vinylovým platniam.
viac
17.06.2021
Aktuálne poštové známky na Bratislavských zberateľských dňoch
Už tento piatok 18. júna a sobotu 19. júna 2021 sa v bratislavskej Inchebe uskutočnia Bratislavské zberateľské dni, svoj stánok tu bude mať aj Slovenská pošta – POFIS, konkrétne v hale A1.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %