Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.03.2018 11:10

Zavedú triedený zber BRO v rodiných i bytových domoch


Ilustračná snímka, zdroj: odpady.sk


Mesto Bánovce nad Bebravou plánuje zaviesť triedený zber biologicky rozložiteľného odpadu (BRO). Reaguje tak na povinnosť vyplývajúcu zo zákona o odpadoch. Zber sa dotkne domácností nielen v individuálnej, ale i komplexnej bytovej výstavbe, informoval vo štvrtok hovorca mesta Miroslav Schlesinger.


"V našom meste bude prebiehať triedenie v rodinných domoch dvoma formami. Prostredníctvom 120-litrových plastových nádob hnedej farby alebo kompostovacích zásobníkov, tzv. kompostérov," uviedol Schlesinger.       

Obyvatelia, ktorí bývajú v rodinných domoch, dostanú možnosť vybrať si formu zberu. Ak si zvolia triedenie biologicky rozložiteľného odpadu prostredníctvom 800-litrového kompostéra, dostanú ho od mesta bezplatne. "Keďže budú samostatne kompostovať, nebudú musieť platiť za vývoz a zhodnotenie BRO, nakoľko kompost zužitkujú pre vlastnú potrebu. Táto forma zhodnocovania je bezplatná a ekonomicky nezaťažuje mesto," skonštatoval hovorca mesta.       

Ak si obyvatelia zvolia triedenie biologicky rozložiteľného odpadu prostredníctvom 120-litrovej hnedej plastovej nádoby, mesto im stanoví poplatok za službu, ktorý zahŕňa náklady na zber, vývoz, zhodnotenie odpadu v kompostárni, respektíve bioplynovej stanici. "V závere marca a začiatkom apríla bude radnica obyvateľom rodinných domov doručovať dotazníky, v ktorých je možné zaškrtnúť možnosť výberu formy triedenia biologicky rozložiteľného odpadu buď do kompostéra, alebo do 120-litrovej nádoby. Návratku dotazníka treba doručiť na mestský úrad," doplnil. Zavedenie triedeného zberu BRO v individuálnej bytovej výstavbe plánuje mesto v druhom polroku tohto roka.       

Triedený zber biologicky rozložiteľného odpadu sa dotkne i obyvateľov bytových domov. Ten mesto postupne zavádza umiestnením 240-litrových plastových nádob hnedej farby, najskôr do troch krytých stojísk na uliciach Husitská, J. C. Hronského, A. Dubčeka a pred výškové bytové domy. "Po vyhodnotení zberu postupne pribudnú nádoby aj do ďalších lokalít Bánoviec nad Bebravou," dodal Schlesinger.       

Osvetu a podrobnejšie informácie bude radnica obyvateľom priebežne doručovať a zverejňovať prostredníctvom infoletákov, oznamov, článkov v novinách a na webovej stránke mesta. Tiež plánuje organizovať informatívne workshopy.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2018
Bánovce nad Bebravou chcú postaviť kompostáreň na biologicky rozložiteľný odpad
Bánovce nad Bebravou majú záujem na pozemkoch v Dežericiach (okres Bánovce nad Bebravou) postaviť kompostáreň na biologicky rozložiteľný odpad (BRO). K dispozícii by mala byť nielen pre mesto, ale i okolité obce.
viac
29.06.2019
V Bánovciach nad Bebravou pribudli nové nádoby na triedený zber odpadu
Na území Bánoviec nad Bebravou pribudlo 30 nových 1100-litrových plastových kontajnerov. Samospráva získala nádoby bezplatne a sleduje nimi zefektívnenie a rozšírenie triedeného zberu odpadu v meste.
viac
04.10.2019
V meste pribudli ďalšie kryté stojiská na nádoby na odpad
Samospráva Bánoviec nad Bebravou umiestnila na území mesta ďalšie dve kryté uzamykateľné stojiská na kontajnery. Stojiská za takmer 15.000 eur pribudli na ulici Matice slovenskej a ulici Žitná, ich obstaranie financovala radnica z rozpočtu mesta. Informovala o tom v tlačovej správe.
viac
21.08.2020
Šaľa zatiaľ nemá doriešený zber a spracovanie kuchynského odpadu
Mesto Šaľa zatiaľ nemá doriešenú problematiku zberu kuchynského bioodpadu a hľadá najvhodnejšie riešenia pre obyvateľov mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %