Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
20.12.2018 03:10

Zaujímavá publikácia k VZN v školstve


Ilustračná snímka - publikácia


Nepriaznivú situáciu ohľadom VZN sa usiluje zvrátiť odborná brožúra, ktorá aktuálne vychádza v odbornom nakladateľstve RAABE Slovensko.


Problematika všeobecne záväzných nariadení (VZN) si vyžaduje permanentné vysvetľovanie a inštruovanie nielen vo vzťahu k dotknutým subjektom školskej samosprávy. Na jednej strane je to zložitosť zákonnej úpravy, na strane druhej fakt, že v slovenských podmienkach je ročne prijatých obcami a samosprávnymi krajmi veľké množstvo takýchto nariadení. Ak k tomu prirátame absenciu odbornej literatúry, ktorá by všetky dotknuté strany kvalifikovane zorientovala, asi sa nemôžeme čudovať, že aj v oblasti školstva už bolo prijatých veľa nezákonných VZN.

Autorská dvojica doc. JUDr. Jozef TEKELI, PhD. a Bc. Lukáš Tomáš vytvorila odbornú brožúru s názvom VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIA V ŠKOLSTVE, ktorá prináša:

Praktické odporúčania pri tvorbe VZN v školstve. 

Rozhodovaciu činnosť súdov vo vzťahu k VZN v školstve.

Prehľad protestov prokurátorov voči školským VZN.

Najčastejšie pochybenia obcí a samosprávnych krajov pri tvorbe každého školského VZN.

Odporúčania ústredných orgánov štátnej správy.

Vzory zákonne konformných ustanovení jednotlivých školských VZN. 

Brožúra vychádza so zámerom, aby riaditelia škôl, ale aj zriaďovatelia školských zariadení, mali k dispozícii všeobecný prehľad o VZN, ale aj komplexný katalóg všeobecne záväzných nariadení obcí a samosprávnych krajov na úseku školstva. Na konkrétnych školských VZN si môžu overiť, či sa náhodou v minulosti nedopustili rovnakých chýb.

„Budeme radi, ak sa brožúra stane pre školy a zriaďovateľov verným pomocníkom najmä vďaka skĺbeniu teoretických poznatkov s praktickými skúsenosťami autorov z praxe v samospráve a advokácii,“ povedala Mgr. Mira Bianchi Schrimpelová, konateľka RAABE Slovensko.

Brožúra bola po prvýkrát odbornej verejnosti predstavená počas odbornej konferencie ŠKOLA 2018/2019, ktorú RAABE organizovalo 22. novembra v Bratislave a 27. novembra v Košiciach. V rámci programu vystúpil s hlavným referátom s názvom Ako zmeniť VZN v prospech školy aj autor brožúry doc. JUDr. Jozef Tekeli.

Táto informácia je súčasťou plnenia Memoranda o spolupráci medzi Združením miest a obcí Slovenska a vydavateľstvom RAABE Slovensko.

Autor: (zmos)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.06.2017
Regionálne školstvo potrebuje vecné východiská
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora a riaditeľ sekcie rezortných činností Kancelárie ZMOS Zdenko Krajčír v polovici mája absolvovali v Kežmarských Žľaboch rokovanie s predstaviteľmi školských odborov.
viac
27.07.2017
Odporúčaný postup k plneniu kolektívnej zmluvy
S platnosťou Kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa, ktorá bola podpísaná v decembri minulého roka zamestnávateľom prichádzajú povinnosti vo vzťahu k platovým záležitostiam.
viac
08.01.2018
ZMOS vydal analytickú štúdiu mapujúcu problémy regionálneho školstva
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) prostredníctvom autorského kolektívu odborníkov spracovalo odborný dokument (ako projektový výstup NP CSD II.), ktorý sa venuje súčasným problémom regionálneho školstva a možnosťami ich riešenia z pohľadu miest a obcí.
viac
13.07.2020
Financovanie školstva závisí od ekonomiky
Kancelária ZMOS v súvislosti s požiadavkami časti súkromných zriaďovateľov škôl na ich financovanie z rozpočtov samospráv v aktuálnom období zdôrazňuje, že dotácia pre týchto zriaďovateľov je rovnako ako celé financovanie originálnych kompetencií v školstve závislé od vývoja ekonomiky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %