Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
21.08.2017 10:19

Záujem o duálne vzdelávanie v ŽSK narastá


Ilustračná snímka


Podľa aktuálnych dát je žilinská župa spomedzi všetkých krajov na Slovensku najúspešnejšia v zavádzaní systému duálneho vzdelávania do praxe.


Prvenstvo si podľa prognóz udrží nielen od septembra tohto roka, ale rovnako aj v nasledujúcom školskom roku 2018/2019. „Odbor školstva vypracoval súhrnnú analýzu smerovania duálneho vzdelávania v našom kraji, na základe čoho jasne vyplýva, že sa v Žilinskom kraji odborne vzdeláva najviac žiakov. Je to viac ako štvrtina študentov na celom Slovensku,“ uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár s tým, že počet zapojených detí sa každoročne zvyšuje. „Tento rok by v rámci duálu malo študovať 744 žiakov a s nárastom v školskom roku 2018/2019 očakávame, že  o rok bude zapojených až 1272 študentov,“ zdôraznil žilinský župan.

Riaditeľka odboru školstva ŽSK Eva Rovňanová doplnila, že na začiatku spolupracovalo so strednými školami v systéme len sedem zamestnávateľov, dnes ich je 24. „Zvyšuje sa teda nielen záujem detí, ale rovnako firiem. Postupne sa rozšíril i počet odborov, v porovnaní s minulým školským rokom je nárast takmer dvojnásobný,“ priblížila E. Rovňanová. Do duálneho vzdelávania sa od septembra zapojí 25 odborov. Najviac zaplnených učebných miest je v odboroch zameraných na strojárstvo, elektromechaniku či telekomunikácie.

„Aj napriek dobrým výsledkom je však potrebné na systéme duálneho vzdelávania naďalej pracovať. Chceme, aby sa zapojilo omnoho viac žiakov i spoločností, musíme preto diskutovať so zamestnávateľmi a dať im priestor navrhnúť, ako by sme podmienky mohli spoločne rozvíjať. Pripravujeme odborný seminár, počas ktorého nastolíme tieto témy a verím, že sa posunieme vpred a ako líder duálneho vzdelávania pôjdeme príkladom tiež ostatným krajom,“ dodal J. Blanár.

Obecné noviny č. 33-34/2017

 

 

Autor: (zat)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.08.2017
Do župných škôl nastúpi 23-tisíc stredoškolákov
V pondelok 4. septembra zasadne do lavíc stredných škôl v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja 23 069 žiakov. V porovnaní s minulým školským rokom ide o pokles 1 335 študentov.
viac
24.07.2020
Popularita duálneho vzdelávania rastie
Popularita duálneho vzdelávania rastie. Potvrdzujú to výsledky prieskumu, v ktorom spoločnosť Centire zistila, že viac ako 40 % žiakov deviatych ročníkov považuje systém duálneho vzdelávania za atraktívny. Prieskum bol realizovaný v júni 2020 formou online dotazníka na vzorke 3867 študentov.
viac
14.06.2021
PSK má do duálneho vzdelávania zapojených 809 žiakov
Prešovský samosprávny kraj (PSK) zaznamenal v aktuálnom školskom roku vo svojich stredných školách napriek pandémii vyššie počty nových žiakov zapojených do systému duálneho vzdelávania.
viac
18.09.2021
Pandemická situácia v župných stredných školách sa zhoršuje
Negatívny trend vo vývoji pandemickej krivky na Slovensku postupne začínajú pociťovať aj župné školy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %