Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
28.06.2017 08:59

Zasadala Rada Združenia miest a obcí Slovenska


Zľava Pavel Ondek, predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy, Michal Sýkora, predseda ZMOS a Štefan Bieľak, podpredseda ZMOS. Snímka (st)


Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora zvolal na 27. a 28. júna 2017 v poradí 12. rokovanie Rady ZMOS. Na rokovaní dominovalo školstvo, zdravotníctvo a financie.


Po otvorení a voľbe návrhovej komisie spoločnosť ELTODO SK, a. s., predstavila svoje produkty a služby. Následne ústredná riaditeľka Kancelárie ZMOS Anna Labátová vyhodnotila plnenia úloh z uznesení Rady ZMOS. Po tomto bode bola prerokovaná problematika týkajúca sa zvyšovania tarifných platov pedagogických, odborných zamestnancov s účinnosťou od 1. 9. 2017 a návrhy na presun pôsobností v regionálnom školstve, ktoré predložil výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány. Prekovania tohto bodu sa zúčastnil aj Pavel Ondek, predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva vedy.     Po tomto bode predseda ZMOS Michal Sýkora uviedol vyhodnotenie priebehu 28. snemu ZMOS. Aktuálne informácie z legislatívneho procesu predložili výkonní podpredsedovia Milan Muška a Jozef Turčány, ktorý navrhol stanovisko ZMOS k návrhom zákonov o miestnych daniach, odpadoch a sociálnych službách. Členovia rady ďalej prerokovali návrh harmonogramu zasadnutí Rady a Predsedníctva ZMOS na druhý polrok 2017. Po tomto bode nasledovalo predstavenie produktov a služieb spoločnosti Slovak Telekom, partnera ZMOS, a návrh stratégie informatizácie miestnej územnej samosprávy, ktorý predložil výkonný podpredseda Milan Muška.

Druhý rokovací deň začal prezentáciou produktov a služieb spoločnosti MOY TOY, s. r. o., po ktorom vystúpil viceprezident Policajného zboru SR Ľubomír Ábel k problematike súčinnosti polície so samosprávou v prevencii a boji proti kriminalite a porušovateľom verejného poriadku. Výkonný podpredseda Jozef Turčány následne uviedol prezentáciu projektu UNESCO – Týždeň celoživotného vzdelávania a Učiace sa mestá. Podpredseda Štefan Bieľak následne informoval o rokovaniach s Ministerstvom zdravotníctva SR o budúcich centrách integrovanej zdravotnej starostlivosti. V poradí 17. bodom rokovania Rady ZMOS bolo postavenie starostu/primátora v kontexte jeho odborného statusu – zákonná a judikatúrna požiadavka odbornej starostlivosti pri výkone funkcie v kontexte zohľadňovania v rámci tzv. sociálneho statusu. Materiál predložil predseda Rady expertov ZMOS Jozef Sotolář. Pred záverom rokovania výkonný podpredseda Jozef Turčány uviedol informáciu o výsledkoch hospodárenia miest a obcí za rok 2016, návrh postupov na zvýšenie predvídateľnosti rozpočtového hospodárenia, aktuálne otázky financovania miest a obcí s dôrazom na plnenie KZVS na rok 2017, opatrenia tzv. sociálneho balíčka a prípravu rozpočtu na roky 2018 – 2020.

Posledné rokovanie Rady ZMOS pred letnými prázdninami sa uskutočnilo v kongresovej sále hotela Sorea Trigan v Štrbskom Plese.

Autor: Michal KALIŇÁK, hovorca ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.02.2017
Z 10. rokovania Rady Združenia miest a obcí Slovenska
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora zvolal v poradí 10. rokovanie Rady ZMOS. Uskutočnilo sa 7. a 8. februára 2017 v Kongresovej miestnosti hotela Sorea Trigan v Štrbskom Plese.
viac
17.06.2020
V Sliači zasadne Komora miest
Predseda Komory miest a primátor mesta Šahy Štefan Gregor zvolal rokovanie primátorov miest a starostov mestských častí Bratislavy a Košíc, ktoré sa sústredí na mimoriadne dôležité témy.
viac
23.09.2020
Komuniké z Predsedníctva ZMOS a Rady ZMOS
V poradí 6. zasadnutie Predsedníctva ZMOS sa uskutočnilo tesne pred rokovaním Rady ZMOS. Mnohé jeho závery boli následne prerokované na popoludňajšom rokovaní Rady ZMOS.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %