Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.08.2018 02:30

Zapojte sa do fotosúťaže a vyhrajte jedinečnú noc v domčeku na strome


Jozef Chavko: sokol červenonohý


Vtáčie búdky, ktoré osadilo hlavné mesto v spolupráci s Ochranou dravcov na Slovensku, už majú prvých nájomcov. V jednej z vtáčích búdok sa dokonca usídlil sokol červenonohý (kobcovitý), ktorý bol v roku 2012 považovaný za takmer vyhynutého.


Záujem vtáctva o hniezdenie vo vtáčích búdkach preverí hlavné mesto na sociálnej sieti zaujímavou fotosúťažou „Kto býva v búdke?“ Motiváciou zapojiť sa do súťaže je výhra atraktívneho pobytu v domčeku na strome v mestských lesoch v Bratislave.

 Na sociálnej sieti hlavného mesta „Bratislava – hlavné mesto SR Bratislava“ sa dnešným dňom spúšťa súťaž hlavného mesta a Mestských lesov v Bratislave s názvom „Kto býva v búdke?“Záujemcovia sa môžu do nej zapojiť prostredníctvom fotografií usídleného vtáctva vo vtáčích búdkach, ktoré osádzalo hlavné mesto na svojom území. Presné lokality sú zverejnené na mape, ktorá je online dostupná.

Každý, kto sa zapojí, bude zaradený do súťaže o jednodňový pobyt v domčeku na strome. Súťaž potrvá do konca augusta 2018, kedy bude vyžrebovaný aj výherca súťaže, ktorý získa poukážku na prenocovanie v jednom z domčekov na stromoch v mestských lesoch.

Link na súťaž: https://www.facebook.com/166688783394167/posts/2025388740857486/

Hlavné mesto koncom marca tohto roka spustilo projekt na podporu ochrany prírody a vtáctva. V rámci neho bolo osadených 150 vtáčích búdok na území Bratislavy, ktoré sa nachádzajú nielen v mestských lesoch, ale aj vo vyhľadávaných mestských lokalitách, ako napríklad Medická záhrada, Sad Janka Kráľa, Jakubovo námestie a ďalšie. Časť vtáčích búdok mesto poskytlo aj Ochrane dravcov na Slovensku, ktorá upozornila na najvzácnejšieho sokola na Slovensku. Ten našiel svoj domov práve v jednej z ich vtáčích búdok. Cieľom projektu je ochrana vtáctva, zlepšenie ich životných podmienok a vytvorenie vhodných hniezdnych možností pre vtáčie druhy, ktoré trpia ich nedostatkom v ich prirodzenom prostredí.

Jednotlivé lokality osadenia vtáčích búdok navrhlo hlavné mesto v spolupráci so Slovenskou ornitologickou spoločnosťou/BIRDLIFE (SOS) a Štátnou ochranou prírody (ŠOP). Realizácia celého projektu bola konzultovaná so Slovenskou ornitologickou spoločnosťou/BIRDLIFE, Štátnou ochranou prírody a Spoločnosťou pre ochranu dravcov na Slovensku, ktoré mestu Bratislava predložili zoznam vtáčích druhov a lokality ich hniezdenia. Ide totiž o druhy so špeciálnou formou ochrany.

Autor: (ts-mmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.10.2016
Prvý domček na strome s možnosťou prenocovania nájdete pod Kačínom
Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal v stredu (5. 10.) slávnostne otvoril domček na strome v bratislavských mestských lesoch, v ktorom sa bude možné aj ubytovať. Domček na strome (Tree house) je prvý nielen v Bratislave, ale aj na Slovensku, ktorý ponúka takúto možnosť.
viac
03.11.2016
Témou bratislavského seminára bude „Voda, rieky a krajina“
9. novembra 2016 sa uskutoční v Bratislave seminár, ktorý organizuje Nadácia Ekopolis v rámci súťaže PRE VODU. Seminár je otvorený nielen pre záujemcov súťaže PRE VODU, ale aj pre odbornú verejnosť, zamestnancov verejnej správy, akademickú sféru, aktívnych občanov a členov mimovládnych organizácií.
viac
18.05.2018
Úrodu pri Trnave a Hlohovci chránia dravce
Pri Trnave a Hlohovci sa miestni farmári spolu s Regionálnou poľnohospodárskou komorou Trnava od roku 2015 rozhodli nasadiť na ochranu úrody pred hlodavcami dravcov. Ide o biologickú ochranu plodín – jediná myšiarka ušatá dokáže totiž napríklad zachrániť až 1,5 tony obilia ročne.
viac
03.10.2018
Výstava Ružinovskej ekologickej fotografie
Mestská časť Bratislava-Ružinov vyhodnotila už po trinásty krát súťaž Ružinovská ekologická fotografia. O tom, že ekológia a fotografia môžu spolu dobre fungovať sa už niekoľko rokov presviedčajú účastníci, diváci i organizátori tohto podujatia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %