Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.07.2018 11:37

Zákon o registri mimovládnych organizácií chcem predložiť v septembri tohto roka


Ilustračná snímka MV SR


Ministerka vnútra SR Denisa Saková má záujem počúvať a podporovať mimovládne neziskové organizácie, ktoré považuje za prirodzenú a potrebnú súčasť slovenskej spoločnosti.


Ocenila, že návrh zákona o registri mimovládnych neziskových organizácií bol pripravený v úzkej súčinnosti s mimovládnymi organizáciami. Zákon by mal byť predložený do parlamentu v septembri tohto roka. Ministerka vnútra SR Denisa Saková to uviedla počas pondelňajšieho stretnutia s predstaviteľmi mimovládnych organizácií. „Pôsobíte v oblastiach, kde štát vzhľadom na svoje kompetencie pôsobiť nemôže a v ktorých privátna sféra nechce pôsobiť, nakoľko tam nie je možnosť zisku. V demokratickej spoločnosti vypĺňate medzeru, ktorá by bez vás vyplnená nebola,“ povedala Saková.

Šéfka rezortu vnútra upozornila, že jej snahou je , aby bol zákon o registri mimovládnych organizácií odsúhlasený v podobe, v akej ho v úzkej spolupráci vypracovalo ministerstvo vnútra a Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti v spolupráci s mimovládnymi organizáciami. „My sme skutočne za konštruktívny dialóg,“ zdôraznila Saková. S mimovládnymi neziskovými organizáciami sa chce okrem iného rozprávať o legislatívnom rámci ich pôsobenia a financovaní.

Predstavitelia občianskeho sektora ministerke prezentovali záujem pokračovať v pôsobení v rámci Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie (MNO).  Tú  totiž vnímajú ako dôležitý priestor na dialóg medzi štátom a mimovládnymi organizáciami. 

 „Sme pripravení pokračovať s vládou v dialógu o občianskom sektore, jeho pôsobení, legislatívnych rámcoch i jeho financovaní. Rada vlády pre mimovládne neziskové organizácie je podľa nášho názoru vhodný priestor na takúto debatu.  V tejto súvislosti chceme jasne deklarovať, že sa nebránime diskusii o financovaní, či zvyšovaní transparentnosti občianskeho sektora. Odmietame však rôzne útoky a konšpirácie. Oceňujeme, že aj pani ministerka deklarovala záujem prediskutovať tieto témy konštruktívne, práve na pôde Rady vlády,“ povedal po stretnutí s ministerkou predseda Komory mimovládnych organizácií v Rade vlády pre MNO Marcel Zajac.

Autor: (ts-mvsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2016
Ambíciou AKIS je zjednotenie kultúrnych inštitúcií
Asociácia kultúrnych inštitúcií miest a obcí Slovenska (AKIS) je mimovládna organizácia, ktorej cieľom je prehlbovať výchovu a vzdelávanie občanov.
viac
22.03.2018
Neziskovky majú ešte 7 dní na predstavenie svojich dobrých skutkov
Na nomináciu mimovládnych organizácií, ktoré sa chcú uchádzať o Cenu Nadácie Orange, ostáva posledných 7 dní. Cieľom tohto výnimočného ocenenia je odmeniť výnimočných ľudí a ich prácu, ktorou robia zo Slovenska lepšie miesto pre život.
viac
09.10.2020
Spoznajte oblasti neziskového sektora na Slovensku: Životné prostredie
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti prináša ďalšie krátke kapitoly o všeobecne prospešných oblastiach neziskového sektora na Slovensku, ktoré zadefinoval Zákon o registri tentokrát so zameraním na životné prostredie.
viac
14.10.2020
Spoznajte oblasti neziskového sektora na Slovensku: Kultúra a duchovné hodnoty
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti prináša ďalšie krátke kapitoly o všeobecne prospešných oblastiach neziskového sektora na Slovensku, ktoré zadefinoval Zákon o registri tentokrát sa zameraním na kultúrne a duchovné hodnoty.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %