Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
07.08.2017 11:06

Zákon o duálnom vzdelávaní je nevyhnutné novelizovať


Ilustračná snímka z konferencie.


V Bratislave sa uskutočnila medzinárodná konferencia Perspektívy celoživotného vzdelávania, ktorá hodnotila výsledky unikátneho dvojročného projektu Slovak Austrian German Alliance for Vocational Education and Training. (SAGA for VET).


Projekt sa uskutočňoval v rámci programu Európskej únie Erasmus+ a zapojili sa doň slovenské štátne vzdelávacie inštitúcie, súkromné spoločnosti, pôsobiace v oblasti vzdelávania a rekvalifikácie, akademická obec ako aj vzdelávacie inštitúcie a spoločnosti z Nemecka a Rakúska. Už niekoľko rokov sa na Slovensku hovorí o nepriaznivej situácii na trhu práce, ktorá vyplýva predovšetkým z nedostatku odborne pripravenej pracovnej sily. Projekt sa preto zaoberal novými akreditovanými programami na Slovensku, úspešnými príkladmi v Nemecku a Rakúsku, osobitne pri uskutočňovaní systému duálneho vzdelávania a zároveň mal ambíciu vypracovať odporúčania pre štátne inštitúcie i súkromné spoločnosti, ktoré sa na Slovensku venujú problematike celoživotného vzdelávania a rekvalifikácie nezamestnaných.

V rámci projektu SAGA for VET sa uskutočnila pilotná rekvalifikácia 89 uchádzačov o zamestnanie, a to v šiestich profesiách, konkrétne zámočník, pracovník vo vodárenstve, pracovník veľkoobchodu, pracovník maloobchodu, sadrokartonista a strojný zámočník. Do projektu sa počas dvoch rokov zapojilo 5 úradov práce (Michalovce, Trebišov, Čadca, Zvolen a Spišská Nová Ves).

Štátna tajomníčka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Oľga Nachtmannová vo svojom vystúpení informovala, že ministerstvo pripravuje novelizáciu zákona o celoživotnom vzdelávaní, ktorá by mala reagovať na najnovšie trendy. V rámci duálneho vzdelávania vyzdvihla tiež nevyhnutnosť priameho prepojenia škôl so zamestnávateľmi.

Generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič, ktorý je zároveň aj podpredsedom Rady vlády pre odborné vzdelávanie a prípravu hovoril vzhľadom na požiadavky trhu práce o potrebe transformácie stredného odborného školstva . Informoval tiež, že v najbližšom čase sa rozbehne 30 až 50 rekvalifikačných kurzov v reálnych podmienkach, čiže v spolupráci so zamestnávateľmi. Zdôraznil aj nevyhnutnosť presadzovať koncepciu Priemysel 4.0, čiže reagovať na postupnú informatizáciu v spoločnosti a viac ako komunikačné alebo manažérske zručnosti zdokonaľovať predovšetkým odbornú prípravu.

Člen Prezídia Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Andrej Hutta hovoril o zefektívnení celoživotného vzdelávania, vyzdvihol pritom potrebu legislatívnych zmien, a osobitne sa venoval nevyhnutnosti novelizácie zákona o duálnom vzdelávaní. Vyzval tiež na výraznejšiu orientáciu na technicky zamerané rekvalifikačné kurzy pre nezamestnaných. Najmä pre kritickú skupinu dlhodobo nezamestnaných by navrhoval dlhodobé kurzy.

Bernhard Beckmann, predseda dozornej rady nemeckého vzdelávacieho koncernu Europäisches Bildungswerk für Beruf und Gesellschaft (EBG), ktorý na Slovensku pôsobí už 12 rokov v oblasti súkromných stredných odborných škôl, ocenil prínos projektu SAGA for VET, ktorý umožňuje – aj napriek rozdielnym legislatívnym podmienkam v Nemecku, Rakúsku a na Slovensku – efektívne preberanie vzájomných skúseností pri skvalitňovaní celoživotného vzdelávania a uskutočňovaní rekvalifikačných kurzov pre nezamestnaných.

Obecné noviny 29-30/2017

Autor: (r)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2016
S mestami musia rásť aj regióny
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo sa v dňoch 30. a 31. mája zúčastnil Fóra o mestskej agende a výjazdovej schôdze komisie pre kohéznu politiku a rozpočet EÚ Európskeho výboru regiónov v Amsterdame.
viac
24.11.2016
Smolenický zámok bude hostiť konferenciu Nová Európa 2016
Smolenický zámok sa 29. novembra stane dejiskom medzinárodnej konferencie Nová Európa 2016, na ktorej sa zúčastní stovka hostí zo stredoeurópskeho regiónu.
viac
13.03.2017
BSK zorganizuje odbornú konferenciu na prezentovanie návrhu nadzemnej dráhy
Mlynské nivy má s Petržalkou spojiť nadzemka. Plánuje ju vybudovať súkromný investor, ktorý stavia novú autobusovú stanicu. Projekt vzbudil záujem, ale aj diskusie a preto BSK zorganizuje odbornú konferenciu, na ktorej budú prezentované odborné názory dotknutých inštitúcií.
viac
04.05.2017
Na svetovom zozname UNESCO sú fujara, Terchovská muzika, gajdy a bábkarstvo
V Bardejovských kúpeľoch sa v piatok 5. mája začne medzinárodná konferencia "Využitie značky UNESCO pre udržateľný rozvoj turizmu v regiónoch strednej Európy".
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %