Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
30.04.2019 04:25

Základná škola Jarná ponúka rodičom vzdelávanie detí v nultom ročníku


Ilustračná snímka


Možnosť zapísať dieťa do nultého ročníka základnej školy budú mať od nového školského roka aj rodičia v Žiline. Vzdelávanie žiakov v nultom ročníku plánuje otvoriť v nadchádzajúcom roku Základná škola na Jarnej ulici v Žiline.


Podľa školského zákona je nultý ročník základnej školy určený pre deti, ktoré k 1. septembru dosiahli fyzický vek 6 rokov, nedosiahli školskú spôsobilosť, pochádzajú zo sociálne znevýhodneného prostredia a vzhľadom na sociálne prostredie nie je u nich predpoklad zvládnutia vzdelávacieho programu prvého ročníka základnej školy.

„Hlavnou úlohou a cieľom tejto formy vzdelávania je pripraviť dieťa na riadne začlenenie do výchovno-vzdelávacieho procesu, aby zvládlo požiadavky prvého ročníka základnej školy bez väčších problémov,“ uviedol riaditeľ Základnej školy Jarná Ján Kotman. Taktiež mu pomáha oboznámiť sa a lepšie si zvyknúť na školské prostredie, povinnosti a usmerňuje ho v jeho ďalšom napredovaní v rámci vzdelávania. Vyučovanie zohľadňuje potreby žiakov a zvyčajne prebieha formou klasických vyučovacích hodín alebo vyučovacích blokov, ktoré vedú kvalifikovaní pedagógovia. Vzdelávanie sa realizuje zvyčajne priamo v budovách základných škôl, vďaka čomu je následný prechod žiakov z nultého ročníka do 1. ročníka bezproblémový, keďže už dôverne poznajú školské prostredie. „Vzdelávací proces v nultom ročníku kladie dôraz predovšetkým na rozvíjanie jazykových a komunikačných zručností, rozvíjanie poznávacích procesov, rozvíjanie pracovných a sebaobslužných návykov, rozvíjanie jemnej motoriky i grafomotorických zručností či rozvíjanie esteticko-pohybových schopností. Vďaka rozvoju jednotlivých zložiek sa následne deti jednoduchšie adaptujú na výučbu v prvom ročníku,“ zdôraznila zástupkyňa primátora Žiliny Barbora Birnerová.

V prípade, že majú rodičia záujem o vzdelávanie svojho dieťaťa v nultom ročníku základnej školy, stačí, ak kontaktujú Základnú školu Jarná 20 na tel. č. 0948 045 951 alebo e-mailom na: zsjarna@gmail.com. Viac informácií je dostupných aj na webovej stránke školy: www.zsjarna.edupage.org.

 

 

Autor: Barbora Zigová, hovorkyňa mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.06.2016
V novej školskej záhrade sa žiaci budú učiť aj oddychovať
Základná škola s materskou školou v Hôrkach (okres Žilina) dnes otvorila novú záhradu, ktorú vybudovala vďaka projektu "Záhrada, ktorá učí".
viac
06.09.2016
Ružinovskí prváčikovia dostanú 35 eur
Mestská časť Bratislava – Ružinov aj tento rok podporí rodiny, ktoré majú od septembra 2016 doma prváčika. Od mestskej časti dostanú finančný príspevok vo výške 35 €.
viac
25.09.2020
Mesto získalo na modernizáciu učební ZŠ viac ako jeden milión eur
Mesto Žilina získalo viac ako jeden milión eur z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) na modernizáciu odborných učební základných škôl (ZŠ).
viac
11.09.2021
Digitalizáciu na belušskej ZŠ koriguje školský digitálny koordinátor
Pandémia výrazne zasiahla oblasť školstva a výučba prebiehala takmer celý minulý školský rok dištančne. Učitelia i žiaci sa museli naučiť fungovať online a prispôsobiť výchovno-vzdelávací proces náhlym obmedzeniam.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %