Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
17.04.2019 10:05

Zákaz jednorazových plastov – prvý krok k čistejším oceánom


Jednou z nezodpovedaných otázok je ako sa vysporiadať so špakmi z cigariet, ktoré sú považované za najškodlivejší odpad, končiaci v oceánoch a moriach.


Od leta 2021 si zákazníci nekúpia deväť druhov jednorazových plastov v štátoch Európskej únie. Plastové taniere a príbory, miešadlá na nápoje, slamky na pitie, paličky od balónov, vatové tyčinky do uší a obaly, nádoby i poháre na potraviny, vyrobené z expandovaného polystyrénu.


Na Slovensku si tieto jednorazové plasty nekúpime už od januára 2021. V prvej reakcii na rozhodnutie slovenského envirorezortu zaznela v  médiách pochvala na adresu iniciatívneho prijatia opatrenia MŽP SR voči rozhodnutiu EÚ. Tú dnes strieda dennodenná realita. Teda úvahy o tom, čím budú jednorazové plasty nahradené a tiež, či v prípade ich zákazu ide skutočne o také, ktoré najviac škodia hlavne životu v moriach a oceánoch.

Čo sa už (zatiaľ čiastočne) využíva?

Aj keď Európania, samozrejme, nemali vopred pripravené náhrady, ktoré by okrem iného garantovali hlavne dostatočnú ochranu zdravia a bezpečnosti spotrebiteľov, niektoré sa už začali čiastočne využívať. „Napríklad tyčinky z papiera na čistenie uší alebo jednorazový riad, prípadne príbory vyrobené zo škrobu,“ informuje Katarína Kretter z Organizácie zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK. „Inou alternatívou sú opakovateľne použiteľné kovové slamky, obaly na jedlo, umývateľný riad či príbory.“

Chystajú obchodné reťaze preteky vo „vyzliekaní“ zeleniny?

Medzi výrobcami (predajcami) sa tiež spomínajú slamky zo slamy, mala by sa zvýšiť príťažlivosť bioplastov aj keď tá je stále spájaná aj so zatiaľ na Slovensku nezvládnutou formou zberu bioodpadu a podobne. V každom prípade majú reprezentanti výroby aj predaja 1,5 roka na to, aby zvolili bezpečné a z ich pohľadu aj ekonomicky prijateľné náhrady. Samozrejme, najväčší predajcovia uvažovali o predpokladaných náhradách ešte v predstihu niekoľkých mesiacov pred rozhodnutím EÚ. Týkali a stále týkajú aj zmien dizajnu a tiež odstránenia z predaja všetkých ťažko recyklovateľných plastov. Predpokladá sa, že už do konca tohto roka okrem iného budeme svedkami pomaly až pretekov veľkých predajcov vo „vyzliekaní“ zeleniny a ovocia z plastových fólií, nahrádzaní jednorazových plastov papierovými či bambusovými a podobne.

Na špaky (alebo na fajčiarov?) si homo sapiens ešte netrúfol

Zákaz jednorazových plastov, ale aj mnohé zákazy afrických či ázijských prímorských štátov súvisiacich so znečisťovaním oceánov sú síce tiež pozoruhodným krokom, ale na stole ostalo ležať viacero nezodpovedaných otázok. Jednou z nich je ako sa vysporiadať so špakmi z cigariet, ktoré sú považované za najškodlivejší odpad, končiaci v oceánoch a moriach. Problémom sú filtre vyše 5,6 miliárd špakov cigariet, plávajúcich v slanej vode. Nehovoriac o stále pribúdajúcich. Navyše acetát celulózy, z ktorého sú filtre cigariet vyrobené, sa môže rozkladať viac ako 10 rokov!

Pritom sa zdá jednoduché naučiť človeka odhadzovať špaky do koša na to určeného! Ale sú dnes nasledujúce kroky so špakmi jednoduché? Nateraz je iba jasné, že medzi plasty nepatria, lebo ich spoločne nemožno recyklovať. Ale ani v zmesovom kontajneri by vzhľadom na množstvo nemali končiť. Logickou otázkou však je, či by odpad špakov nemali zastrešovať OZV podobne, ako zastrešujú zber obalov a elektrozariadení? Veď výrobcovia cigariet sú (na rozdiel od „producentov“ bioodpadu) jednoznačne identifikovateľní!

Dobrý krok Európy, ale môže už mať svedomie čisté?

Rozhodnutie EÚ o zákaze jednorazových plastov je rozhodne správne. Rozhodnutie o skoršom termíne zo strany Slovenska chvályhodné. Lenže prílev plastov do oceánov sa povlečie aj po ich dôslednom uplatňovaní. Vari homo sapiens len týmito krokmi v „globálnej dedine“ zvládne napríklad problém nevypúšťania mikroplastov zo znečistených ázijských, afrických či juhoamerických riek? Možno by čiastočne mohol, keby Európa rozhodla, že už nebude vyvážať žiadne plastové odpady do ázijských štátov, možno však až po tom, keby prijala opatrenie, že každý európsky štát ich bude musieť zlikvidovať v rámci únie, respektíve na svojom území. Život ukáže.

 

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.04.2016
Mesto chce zakázať nočné parkovanie nákladných áut na Podbrezinách
Liptovskomikulášska mestská samospráva sa snaží riešiť problematiku parkovania na najväčšom sídlisku Podbreziny.
viac
09.07.2018
Envirorezort navrhuje podporiť európsky zákaz niektorých plastových výrobkov
Slovensko pravdepodobne podporí návrh Európskej komisie, ktorý má zamedziť vplyvu niektorých plastových výrobkov na životné prostredie. Vyplýva to z riadneho predbežného stanoviska, ktoré envirorezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania.
viac
10.01.2019
Minister čaká na definitívne rozhodnutie únie o obmedzení jednorazových plastov
Minister životného prostredia László Sólymos informoval, že Slovensko si počká na definitívne schválenie smernice o obmedzení jednorazových plastov v Európskom parlamente a Rade EÚ. Stane sa tak v prvých mesiacoch tohto roka.
viac
22.08.2019
Jednorazové plastové výrobky dostali od vlády stopku
Vláda na včerajšom rokovaní podporila novelu zákona o odpadoch, ktorou chce Ministerstvo životného prostredia SR zakázať od roku 2021 uvádzať na slovenský trh jednorazové plastové výrobky. Zároveň novela zvýhodňuje výrobcov, ktorí na trh uvádzajú recyklovateľné výrobky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %