Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.03.2017 10:32

Začína celonárodná kampaň Vyzvi srdce k pohybu


Plagát kampane.


V poradí už 7. ročník celonárodnej kampane na zvýšenie pohybovej aktivity dospelej populácie pod tradičným názvom Vyzvi srdce k pohybu odštartuje dnes 20. marca 2017.


Mnohí dospelí ľudia na Slovensku vedú sedavý spôsob života. Nedostatok pohybovej aktivity sa podieľa významnou mierou na zvyšovaní chorobnosti a úmrtnosti na chronické ochorenia, ako sú ateroskleróza so všetkými jej dôsledkami, vysoký krvný tlak, nadváha a obezita, cukrovka 2. typu, niektoré druhy rakoviny, ochorenia a funkčné poruchy pohybového ústrojenstva.

Kampaň, spojená so súťažou o hodnotné ceny končí 11. júna 2017 a jej gestorom je banskobystrický RÚVZ v rámci programu CINDI s podporou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Cieľom kampane je povzbudiť formou súťaže čo najviac ľudí, aby zaradili do svojho voľného času každodenne aspoň 30 minút pohybových aktivít a žili zdravšie. Jej účastníci v uplynulých ročníkoch významne zvýšili svoju aktivitu, mnohí z nich zhodili nadbytočné kilogramy a väčšina sa vďaka pravidelnému pohybu začala cítiť lepšie.

Práve vhodná pravidelná pohybová aktivita je jedným z najvýznamnejších ochranných faktorov, ktoré môžu pomôcť udržať zdravý srdcovocievny systém a normálne hodnoty krvného tlaku po celý život. „Pohyb je základ všetkého, ním eliminujeme celý rad rizikových faktorov, či už kardiovaskulárnych, onkologických, ale aj ďalších ochorení a preto vyzývame občanov, by sa do kampane Vyzvi srdce k pohybu zapojili. Našim cieľom však je, aby sa pohyb stal súčasťou životného štýlu občanov. Ak nie sú súťaživé typy, nemusia sa dokonca ani prihlásiť. Stačí nám, že sa vôbec niekto začne hýbať na náš podnet a uvedomí si význam pohybu pre vlastné zdravie,“ približuje hlbší význam kampane MUDr. Silvia Kontrošová, vedúca oddelenia podpory zdravia pri RÚVZ Banská Bystrica. Dodala, že účastnícke listy, plagáty a všetky materiály súvisiace s touto akciou distribuovali na základné, stredné a vysoké školy v SR, rovnako aj do ambulancií pre deti, dospelých a do gynekologických ambulancií, ako aj do klubov a domovov seniorov.

Rozličné pohybové aktivity, ktorých zoznam je aj na účastníckych listoch, musia účastníci súťaže vykonávať minimálne štyrikrát do týždňa- dovedna 210 a viac minút. Účastník vždy na konci týždňa urobí krátky záznam o svojich pohybových činnostiach – v ktorých dňoch týždňa si našiel na ne čas, koľko ich bolo, ako dlho trvali, ale aj o tom, koľko váži – aby videl, ako sa pohyb odrazil na jeho hmotnosti. Dospelých účastníkov môžu do súťaže prihlásiť aj ich deti. Pre ne je určená súťaž detských podporovateľov kampane, podmienkou je, aby nahovorili aspoň jedného dospelého človeka na účasť v súťaži. Vyplnený účastnícky list (nájdete ho na stránke http://www.vzbb.sk/) je potrebné po ukončení účasti v súťaži poslať na adresu: Oddelenie podpory zdravia, RÚVZ, Cesta k nemocnici 1, 975 56 Banská Bystrica. Účastník ho môže odovzdať tiež osobne na RÚVZ príslušnom k miestu bydliska, alebo preskenovaný z oboch strán na e-mailovú adresu silvia.kontrosova@vzbb.sk.

Štúdie o spôsobe života nášho obyvateľstva potvrdzujú veľmi nízky stupeň pohybovej aktivity nielen u osôb so sedavým zamestnaním, ale aj u mladej generácie. Veľmi málo ľudí si uvedomuje, že nedostatočná intenzita pohybovej aktivity je pri vzniku srdcovocievnych a ostatných civilizačných ochorení rovnakým rizikovým faktorom ako je napr. fajčenie, vysoký krvný tlak, vysoké hodnoty cholesterolu a ďalšie. Z uvedeného dôvodu sa propagácia pohybovej aktivity s cieľom jej zvýšenia javí ako jeden z najúčinnejších preventívnych opatrení na zlepšenie zdravotného stavu obyvateľstva. Ak pohybovej aktivite človek venuje minimálne 30 min. denne a vykonáva ju aspoň 4 dni v týždni s dostatočnou intenzitou výrazne si znižuje riziko nielen srdcovocievnych ochorení, ale aj vysokého krvného tlaku, obezity, cukrovky, osteoporózy, nádorových ochorení hrubého čreva a ďalších poškodení zdravia. Paleta pohybových aktivít, ktoré pomáhajú k zlepšeniu zdravia je široká a každý si môže vybrať druh športovej aktivity, ktorý mu najviac vyhovuje. Sú to pohybové aktivity vytrvalostného charakteru, do ktorých sú zapojené veľké svalové skupiny ako chôdza, beh, plávanie, bicyklovanie, aerobik a pod.

 

Autor: (Mária TOLNAYOVÁ, hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.12.2016
Mestskí poslanci schválili zákon roka, ráta s úverom na Dom kultúry
Vyrovnaný, ambiciózny čo do rozvoja mesta a orientovaný na získanie zdrojov z Európskych štrukturálnych a investičných fondov, taký je zákon roka mesta Banská Bystrica na rok 2017, ktorý 13. decembra jednomyseľne schválili poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ).
viac
02.05.2017
V jedálničku našich detí by mali pribudnúť ryby a strukoviny
Myslí si to olympijský víťaz v chôdzi Matej Tóth, ktorý sa stal tvárou projektu o zdravom životnom štýle "Hravo ži zdravo". Už po šiestykrát mapoval životný štýl piatakov základných škôl po celom Slovensku. Najúspešnejších účastníkov čakal Matej Tóth vo Vysokých Tatrách s tréningovým prekvapením.
viac
26.11.2017
Banská Bystrica opäť úspešná v získavaní eurofondov
Na vybudovanie jednej zo šiestich plánovaných cyklotrás získalo mesto nenávratný finančný príspevok (NFP) z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) vo výške 857 870 eur. Päť-percentná finančná spoluúčasť samosprávy predstavuje sumu 45 151 eur.
viac
25.12.2017
Nájdite vianočný stromček ukrytý nad banskobystrickou Fončordou!
OOCR Stredné Slovensko a Mesto Banská Bystrica pripravili sviatočnú súťaž, ktorá potrvá do konca roka 2017.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %