Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
08.04.2018 11:50

Začal sa 21. ročník Festivalu Aničky Jurkovičovej


Ilkustračná snímka - plagát festivalu


Nové Mesto nad Váhom je od soboty (7. 4.) hostiteľom 21. ročníka Festivalu Aničky Jurkovičovej (FAJ). Štvordňová celoslovenská prehliadka neprofesionálnych divadelných súborov je venovaná jednej z prvých divadelných ochotníckych herečiek na Slovensku.


V nedeľu v rámci nej udelili organizátori prehliadky ocenenie Kvet Tálie herečke Elene Petrovickej.       

FAJ vznikol ako prehliadka s inscenáciami slovenskej a svetovej dramatickej tvorby, mapujúcimi postavenie a poslanie ženy v spoločnosti a v divadelnom umení. Úvod tohto ročníka patril v sobotu hudobno-slovnej kompozícii k 1150. výročiu príchodu Cyrila a Metoda Slavimo slavno Slaveni, v nedeľu popoludní položili účastníci kvety k pamätnej tabuli na rodnom dome Jurkovičovej v Novom Meste nad Váhom. Slávnostné otvorenie prehliadky bolo naplánované na 18. hodinu. Predstavilo sa Záhorácke divadlo Senica do Svatojánskými drímotami.

Festivalový pondelok 9. apríla otvorí Ochotnícke divadlo KC Kysáč zo Srbska s inscenáciou Zmizni od mojej ženy, potom vystúpi Divosud z Rimavskej Soboty s Príbehom matky a prievidzské Shanti s Príbehom oklamanej ženy. V utorok 10. apríla sa predstaví VHV scéna zo srbskej Kovačice s hrou DR.  A nakoniec Arteatro so Zlomatkou. Organizátorom podujatia je mestské kultúrne stredisko.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2019
Na Festival Aničky Jurkovičovej sa môžu divadelníci prihlásiť do 15. februára
Amatérske divadelné súbory, ktoré majú záujem zabojovať o titul tohtoročného laureáta Festivalu Aničky Jurkovičovej v Novom Meste nad Váhom, sa na 22. ročník celonárodnej divadelnej prehliadky s medzinárodnou účasťou môžu prihlásiť do 15. februára.
viac
08.04.2019
Začal sa Festival Aničky Jurkovičovej
V Mestskom kultúrnom stredisku (MsKS) v Novom Meste nad Váhom sa v nedeľu začal 22. ročník Festivalu Aničky Jurkovičovej. TASR o tom informovala Lenka Kukučková z kancelárie predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK).
viac
04.10.2019
Nové Mesto poskytne aj tento rok jednorazový vianočný príspevok
Bratislavské Nové Mesto poskytne tento rok už osemnástykrát vianočný príspevok. Jednorazová finančná výpomoc je určená obyvateľom v zlej sociálnej situácii. O príspevok je možné požiadať do konca októbra. Informuje o tom mestská časť na svojej webovej stránke.
viac
11.04.2024
Dobrovoľníci i školáci v rámci festivalu Zelenšie mesto vyčistia Vráble
Materské, základné a stredné školy vo Vrábľoch i viac ako 20 občianskych združení a spolkov, ktoré pôsobia v meste, sa zapoja do festivalu Zelenšie mesto. Ako informovali organizátori z občianskeho združenia Vráble, festival sa bude konať 20. apríla na nádvorí Starej octárne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %