Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.07.2019 09:05

Začal Akademický Zvolen, vystúpia súbory z Austrálie, Španielska, Litvy, Srbska


Ilustračná snímka - plagát


Súťažným večerom v Divadle J. G. Tajovského a následným Festivalovým večerom na Námestí SNP, začala v utorok vo Zvolene najväčšia prehliadka študentského folklóru - 24. ročník Akademického Zvolena 2019.


Vystúpi na ňom osem slovenských a štyri zahraničné súbory. Festival je súťažný, laureát získa tradičné ocenenie - Zvolenskú fujaru. Festival sa zameriava na rozvoj tradičných kultúrnych hodnôt slovenského ľudu v oblasti zvykov, spevu, tanca a hudby, a tiež na ich tvorivú konfrontáciu s ľudovou kultúrou iných krajín.       

Zo slovenských súborov sa predstaví domáci folklórny súbor Poľana, ktorý pôsobí pri Technickej univerzite vo Zvolene od roku 1955, z neďalekej Banskej Bystrice sa na festivale zúčastní univerzitný folklórny súbor Mladosť, ktorý je reprezentačným telesom Univerzity Mateja Bela. Vystúpi tiež folklórny súbor Ekonóm z Ekonomickej univerzity v Bratislave, folklórny súbor Stavbár zo Žilinskej univerzity v Žiline, Zobor, ktorý pôsobí pri Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, Hornád z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Diváci uvidia aj folklórny súbor Technik reprezentujúci Slovenskú technickú univerzitu v Bratislave a folklórny súbor Trnafčan z Univerzity Sv. Cyrila a Metoda v Trnave.       

Návštevníci festivalu sa tento rok môžu tešiť aj na vystúpenia zahraničných súborov. Z Austrálie príde FS Liptár, reprezentujúci Slovenský spolok Ľudovíta Štúra, zo Španielska zavíta Tuna Universitaria de Montes de Madrid, reprezentujúci Polytechniku v Madride, z Litvy to bude Ratilio z Univerzity vo Vilniuse a zo Srbska Sonja Marinkovic z Univerzity v Novom Sade.       

„Festival vysokoškolských folklórnych súborov Akademický Zvolen je obrazom pevného zväzku univerzitných akademických tradícií s každodenným pracovným kolobehom slovenského ľudu a s tradíciami vzniknutými vo voľných a sviatočných chvíľach slovenského národa,“ uviedol k festivalu pre TASR rektor Technickej univerzity vo Zvolene Rudolf Kropil.       

Festival potrvá tri dni. Štvrtkový program bude obohatený o tradičný krojovaný sprievod mestom. Program vyvrcholí Galakoncertom v DJGT.       

Organizátormi festivalu sú Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Technická univerzita vo Zvolene a mesto Zvolen.            

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.06.2019
Začal sa jeden z najväčších festivalov, vystúpi vyše 1500 folkloristov
Jeden z najväčších folklórnych slovenských festivalov Horehronské dni spevu a tanca sa začal v piatok večer v amfiteátri v horehronskej obci Heľpa.
viac
13.08.2019
Levický okres bude v septembri patriť folklóru
Folklórne hudobné i tanečné súbory so stovkami účinkujúcich predstavia svoje umenie na 12. ročníku medzinárodného folklórneho festivalu Takí sme 2019. Podujatie sa bude tradične konať v rôznych obciach Levického okresu.
viac
01.06.2022
V piatok sa začína letný divadelný festival Zámocké hry zvolenské
Vo Zvolene sa v piatok začína medzinárodný letný divadelný festival Zámocké hry zvolenské (ZHZ). Divadelné inscenácie sa budú odohrávať večer na zámockom nádvorí a aj dopoludnia pre deti a mládež.
viac
06.07.2023
Začínajú sa 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve
Sprievodnými podujatiami i scénickým programom na amfiteátri sa vo štvrtok začínajú 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %