Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.08.2019 05:20

Žabky z Nosíc chcú byť na Ďurďovskom výstreku opäť na stupňoch víťazov


Na snímke hasičky "žabky" z Nosíc počas súťaže v Lednických Rovniach 3. augusta 2019. FOTO TASR - Radovan Stoklasa


Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) v púchovskej mestskej časti Nosice má už takmer storočnú tradíciu. V novodobej histórii ho najmä vďaka výsledkom v hasičskom športe preslávili tamojšie hasičky, po roku 2008 sa začali na hasičských súťažiach presadzovať aj muži.


„Postupne sme si vychovávali mladé hasičky, nazývali sme ich žabky. Zúčastňovali sa na detských súťažiach, v ktorých vynikali. Hneď som vedel, že to budú dobré hasičky aj vo 'veľkom' hasičskom športe,“ skonštatoval veliteľ DHZ Nosice Peter Rosina s tým, že familiárne pomenovanie „žabky“ dievčatám prischlo a pod týmto názvom štartujú už niekoľko rokov aj v súťažiach dospelých.       

Prvý väčší úspech prišiel podľa neho v roku 2012, kedy sa žabky z Nosíc stali vicemajsterkami Slovenska dorasteniek v hasičskom športe. „Toto bol dobrý základ. Dievčatá vstúpili do nadnárodného seriálu Slovensko-moravskej hasičskej ligy (SMHL) v roku 2014 ako najmladší ženský tím a hneď v prvom roku sa im podarilo dlhodobú súťaž vyhrať. Dievčatá v nastolenom trende pokračovali, v súťaži triumfovali aj v ďalších dvoch ročníkoch. V predminulom ročníku skončili druhé a v minulom tretie. V roku 2015 získali medzi ženami titul majsteriek Slovenska v hasičskom športe,“ doplnil Rosina.       

„Zlatá“ generácia bola podľa neho postavená výhradne na dievčatách z Nosíc, ktoré spolu vyrastali v dedine a chodievali na tréningy hasičov najskôr ako diváčky, neskôr už ako aktívne hasičky. Nosičanka Erika Trníková je aktuálna rekordérka SMHL na pozícii „prúdarky“. Čas zostreku terča 15,14 sekundy žiadna žena v 17-ročnej histórii prestížnej ligy nedosiahla. Kostru úspešnej generácie dievčat tvorili aj Diana Gašpárková, Helena Rosinová, Veronika Gašpárková, Denisa Trníková, Pavlína Lacková, Natália Pašková, Simona Galbavá, Janka Trníková. V prípade potreby zaskočili aj dievčatá z iných DZH, čo pravidlá súťaže dovoľujú.       

„Aj u nás dochádza ku generačnej výmene. Dievčatá majú pracovné povinnosti, niektoré už aj iné záujmy. Ale gro dievčat v našom družstve stále funguje. Po siedmom kole tohtoročného 15-kolového seriálu boli naše žabky na prvom mieste,“ priblížil Rosina. Dodal, že po dvojročnom víťaznom pôste sa pokúsia tento rok zaútočiť na najvyššiu métu.

Slovensko-moravská hasičská liga vrcholí každoročne v septembri veľkolepým finále – Ďurďovským výstrekom v obci Ďurďové v Považskobystrickom okrese. Podujatie priláka stovky hasičov a tisícky divákov, vyhlasovanie výsledkov celého seriálu sprevádza veľkolepá šou doplnená koncertmi renomovaných spevákov a hudobných skupín.      

„Do každého ročníka SMHL vstupujeme s predsavzatím zvíťaziť. Ak sa to aj nepodarí, chceme byť počas finálového večera aspoň na stupňoch víťazov, je to veľký zážitok,“ uzavrel Rosina. Podľa neho za úspechmi dobrovoľných hasičov z Nosíc je okrem samotných hasičov a sponzorov aj výrazná pomoc mesta Púchov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.07.2017
Dobrovoľní hasiči už majú možnosť čerpať dotácie z rezortu vnútra
Dobrovoľné hasičské zbory už majú možnosť uchádzať sa o dotácie od Ministerstva vnútra (MV) SR. Tú im dáva novela zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti tohto rezortu, ktorá je účinná od soboty 1. júla 2017.
viac
01.07.2019
Zo zbombardovanej Apolky bezradne vyťahovali už iba zhorené telá
Od prvého bombardovania Bratislavy americkým vojenským letectvom, ktoré si vyžiadalo veľké materiálne škody a nemalé obete na ľudských životoch, uplynulo 16. júna 75 rokov. V bratislavských nemocniciach po nálete, ktorý sa odohral 16. júna 1944, ošetrili 585 osôb a 717 osôb bolo nezvestných.
viac
29.10.2019
Majster sveta trénuje na veži, ktorú „kúpil“ za fľašu slivovice
V Kútoch sa história Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) začala písať už v roku 1885 a je popretkávaná viacerými rodinami, v ktorých sa záujem o hasičský šport dedí z pokolenia na pokolenie.
viac
06.09.2022
Leto 2022 sa zaradilo medzi najteplejšie v histórii Slovenska
Tohtoročné leto sa zaradilo medzi najteplejšie v histórii meteorologických meraní na Slovensku. Na viacerých meteorologických staniciach východného Slovenska a ojedinele aj inde bolo tohtoročné leto rekordne teplé.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %