Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
11.09.2018 10:20

Za zbúranie starej a výstavbu novej lávky zaplatí Považská Bystrica 250-tis.eur


Ilustračná snímka, zdroj: Považská24


Považská Bystrica začne s búraním betónovej lávky pre peších ponad cestnú komunikáciu na sídlisku Rozkvet na budúci týždeň. Demontáž lávky a výstavba novej budú mesto stáť asi 250-tis. eur, práce bude samospráva financovať z vlastného rozpočtu.


„V pondelok (17. 9.) sa začne s odstraňovaním značiek, na druhý deň sa začnú búracie práce s tým, že okamžite po ich skončení budú nasledovať práce na výstavbe novej lávky. Cestná komunikácia pod lávkou bude počas búracích prác uzavretá dva dni a pri výstavbe novej lávky ďalšie dva dni,“ priblížil primátor Považskej Bystrice Karol Janas.

Ako dodal, pôvodným zámerom mesta bolo lávku iba zrekonštruovať, ale po statickom posudku sa rozhodlo, že ju treba úplne zbúrať a postaviť novú. „Pôvodné materiály, ktoré sa použili na výstavbu pred takmer 40 rokmi, boli úplne nevhodné do exteriéru a rekonštrukciu v roku 2010 urobili nekvalitne. Statici nám odporučili, aby nová lávka mala oceľovú a nie betónovú konštrukciu,“ doplnil Janas.       

Práce sa podľa neho oddialili i preto, že mesto muselo robiť verejné obstarávanie zvlášť na búranie a zvlášť na výstavbu novej lávky. Náklady na búranie budú asi 80-tis. eur, výstavba novej lávky bude stáť približne 170-tis. eur. Verejnosti by mala začať slúžiť do polovice októbra.       

Lávku na najväčšom považskobystrickom sídlisku Rozkvet postavili pred takmer 40 rokmi a bola hlavným peším koridorom do centra mesta. Rekonštrukčné práce statického charakteru boli v minulosti len čiastkové a navyše skôr estetického ako funkčného charakteru. Havarijný stav bol spôsobený koróziou vplyvom poveternostných podmienok, dažďových vôd, ale aj posypovej soli. Vo februári tohto roku ju pre verejnosť uzavreli.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2016
V Považskej Bystrici pribudne 86 nájomných bytov vyššej a strednej kategórie
V Považskej Bystrici sa po niekoľkoročnej stagnácii opäť rozbieha výstavba nájomných bytov. Po bytovom dome na sídlisku SNP pri športovej hale začali s výstavbou bytových domov ďalšie dve súkromné spoločnosti.
viac
09.10.2020
Fotopublikácia predstaví Považskú Bystricu a jej okolie z vtáčej perspektívy
Podporiť rozvoj domáceho cestovného ruchu a predstaviť krásy Považskej Bystrice a jej okolia z vtáčej perspektívy je hlavným cieľom pripravovanej fotopublikácie Považská Bystrica a okolie z neba.
viac
28.12.2020
TSK žiada o financie pre cykloprojekty na Považí a hornej Nitre
Siedmy úsek Vážskej cyklomagistrály a cyklotrasa na hornej Nitre sú prioritami Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v budovaní cyklistickej infraštruktúry v budúcom roku.
viac
25.03.2021
Radnica začala s výstavbou parkoviska na sídlisku Rozkvet
Na najväčšom považskobystrickom sídlisku Rozkvet vznikne do konca budúceho roka 350 nových parkovacích miest. Radnica začala s výstavbou prvých 83, v druhej etape by malo pribudnúť ďalších 50.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %