Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
27.12.2018 11:35

Za vývoz komunálneho odpadu si obyvatelia v budúcom roku priplatia


Ilustračná snímka (tasr)


Za odvoz komunálneho odpadu si obyvatelia Žiaru nad Hronom v budúcom roku priplatia. Žiarski poslanci odsúhlasili 22-percentné navýšenie poplatku za zmesový komunálny odpad.


Ivana Martincová, vedúca Oddelenia odpadového hospodárstva Mestského úradu v Žiari nad Hronom priblížila, že za zvyšovanie poplatkov môže jednak zmena legislatívy, ale aj zmena systému odpadového hospodárstva v rámci mesta.       

Od začiatku budúceho roka sa sadzba za liter zmesového komunálneho odpadu v Žiari nad Hronom zvýši zo súčasného 0,023 eura na 0,028 eura. Priemerná platba za komunálne odpady bola v roku 2017 v Žiari nad Hronom 25,18 eura, po novom to tak bude približne 30,72 eura. Martincová podotkla, že poplatok za komunálne odpady sa v meste nemenil od roku 2009.       

"Táto zmena nastala z dôvodu zmeny v systéme nakladania s biologicky rozložiteľným kuchynským odpadom, ktorý sme zaviedli v roku 2017," priblížila Martincová s tým, že aktuálne je už zbernými nádobami na tento odpad pokryté celé mesto. "Táto činnosť nespadá do vyhradeného prúdu odpadov, ktoré sú hradené z organizácií zodpovednosti výrobcov, ale sú súčasťou miestneho poplatku za komunálne a drobné stavebné odpady," vysvetlila vedúca odboru.       

Druhým dôvodom zvyšovania poplatku je zmena legislatívy v odpadovom hospodárstve a to navyšovanie poplatkov za ukladanie odpadu na skládky.       

Od začiatku budúceho roka sa podľa Martincovej mení aj sadzba za drobný stavebný odpad, ktorý obyvatelia odovzdávajú v zbernom dvore. Kým doteraz bola na úrovni 0,015 eura za kilogram, po novom to bude 0,020 eura za kilogram. "Mesto v spolupráci s Technickými službami a.s. má zámer zhodnocovať tretinu tohto odpadu," dodala Martincová.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Za štyri roky R. Sobota ušetrila na vývoze odpadu 1,5 milióna eur
Viac ako 1,5 milióna eur ušetrilo mesto Rimavská Sobota a jeho obyvatelia vďaka zberu a vývozu tuhého komunálneho odpadu (TKO) vlastnými silami.
viac
14.10.2019
Počas jesenného upratovania sa obyvatelia zbavili 49 ton odpadu
Počas jesenných dní čistoty, ktoré sa nedávno uskutočnili na území mesta Žiar nad Hronom, sa obyvatelia zbavili takmer 49 ton objemného odpadu. Celkovo bolo v rámci tejto akcie uskutočnených 70 vývozov.
viac
20.10.2020
Ak Slovensko „neodflákne“ recykláciu bioodpadov, vyhne sa pokutám EÚ
Minister envirorezortu Ján Budaj dávnejšie burcuje, že treba čosi robiť so zvyšovaním recyklácie komunálnych odpadov (KO), lebo Slovensku hrozia vysoké pokuty EÚ za vývoz na skládky. Odpoveď je tiež dávnejšie známa: dôslednejšie recyklovať bioodpad, vrátane odpadu kuchynského!
viac
14.08.2021
Samosprávam klesá odpad s automatizovaným množstvovým zberom
Slovenským skládkam sa darí napriek zvyšovaniu poplatkov. V roku 2020 išlo na skládky 48,4 % komunálneho odpadu. Jednou z príčin je stále triedenie odpadu. Mestá a obce hľadajú riešenia ako eliminovať množstvo odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %