Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
30.09.2016 08:00

Za 11 rokov vyše 930 tisíc zrecyklovaných chladničiek a mrazničiek!


Staré chladničky.


Elektrospotrebiče sú našimi každodennými pomocníkmi. Pri kúpe nových venujeme pozornosť ich kvalite  a výhodnej cene. Mali by sme však automaticky myslieť aj na to, ako správne naložiť s tými, čo nám už doslúžili.


Najmä staré nepotrebné chladničky a mrazničky lákajú domácich kutilov, aby z nich získali napríklad kompresor, s ktorým potom nafukujú pneumatiky. Jedna chladnička či mraznička vyrobená pred rokom 1996 obsahuje približne 400 gramov freónu. Pri amatérskom rozoberaní spotrebiča však tento plyn uniká a závažným spôsobom poškodzuje ozónovú vrstvu. Toto množstvo freónu v ovzduší má taký istý účinok ako 4 tony oxidu uhličitého (CO2), ktorý spolu s inými plynmi vytvára smog a spôsobuje globálne otepľovanie. Podľa prepočtov tak necelé pol kilo freónu spôsobí v atmosfére také škody, akoby ste prešli autom približne 20 000 kilometrov.

Našťastie, dnes už mnohým ľuďom a firmám záleží na životnom prostredí viac ako kedysi.

Aj u nás funguje zber a recyklácia elektroodpadu, ktorú zabezpečujú výrobcovia elektrospotrebičov a elektroniky. Vďaka tomu máme rôzne možnosti, ako sa ho ekologicky zbaviť. Môžeme ho odovzdať predajni elektrospotrebičov pri kúpe nového spotrebiča, odniesť na zberné dvory alebo odovzdať ich počas zberových akcií, ktoré organizujú obce.

Na webstránke združenia www.envidom.sk si spotrebitelia, firmy ako aj samosprávy môžu nájsť potrebné informácie ako ekologicky naložiť so svojim elektroodpadom.

Známi výrobcovia bielej techniky v roku 2005 na Slovensku založili neziskové združenie ENVIDOM, prostredníctvom ktorého organizujú a financujú celý proces recyklácie nepotrebných spotrebičov - od jeho prepravy z predajní, zberných dvorov či priamo od občanov počas mobilných zberov až po jeho samotné ekologické spracovanie na druhotné suroviny. Združenie je korektným a spoľahlivým partnerom obcí a miest, ktorým dlhodobo ponúka kvalitné služby a výhodné podmienky pri zbere bielej techniky.

Za 11 rokov združenie vyzbieralo zo slovenských domácností až 931 851 kusov starých chladničiek a mrazničiek. Ešte aj dnes sa do zberu najčastejšie dostávajú tieto výrobky vo veku okolo 20 rokov, teda tie s freónom. Výrobcovia na Slovensku tak v spolupráci so samosprávami obcí a miest, zberovými a prepravnými spoločnosťami, predajňami a najmä zodpovednými spotrebiteľmi zabránili úniku približne 373 ton freónu do vzduchu. Toto množstvo freónu by spôsobilo také škody ako 3,73 miliónov ton CO2. Toľko oxidu uhličitého by vyprodukovalo približne 932 tisíc osobných áut, keby každé z nich prešlo 20 000 km.

 

Autor: (ed)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2016
Ruky preč od starých chladničiek!
V roku 1930 objavili vedci netoxický a nehorľavý freón, pre ktorý našiel priemysel široké využitie – od výroby riedidiel a čistiacich prostriedkov, či prísad do automobilovej klimatizácie až po výrobu chladničiek, kde sa používal ako chladiaci a izolačný plyn.
viac
02.12.2016
Koordinačné centrum pre elektroodpad je na svete
Organizácie zodpovednosti výrobcov elektrozariadení (OZV) si už dlhodobo uvedomujú, že bez ich vzájomnej spolupráce by nebolo možné plniť ciele zberu stanovené EÚ. A tie sú čoraz ambicióznejšie.
viac
26.01.2017
Vďaka recyklačným poplatkom sa môžeme elektroodpadu zbaviť ekologicky
Mnohí z nás využívame novoročné výpredaje na nákup nových spotrebičov a potrebujeme sa zbaviť tých starých. Z dôvodu ochrany životného prostredia sa elektroodpad nesmie vyhadzovať do bežného komunálneho odpadu, ale je potrebné odovzdať ho do zberu.
viac
18.11.2020
Zbaviť sa starých chladničiek i práčok bude od decembra jednoduchšie
Banskobystričania budú môcť od decembra využiť novú službu v oblasti ekologického nakladania s elektroodpadom, ktorú im ponúka mesto spoločne so Združením výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu – Envidom - priamo z adresy bydliska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %