Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
01.03.2016 09:00

Z rozpočtu v Trebišove pôjde 400.000 eur na podzemné kontajnery


Mesto Trebišov investuje do podzemných kontajnerov. (Foto: zsr.sk)


Tohtoročný rozpočet mesta Trebišov bude prebytkový v sume 503.500 eur. Z toho je 400.000 eur určených na podzemné kontajnery na odpad. Podľa návrhu opozičného poslanca a exprimátora Mariána Kolesára (Trebišov Nahlas) sa táto suma má preniesť do budúceho roka ako súčasť rezervného fondu.


Radnica ďalej informovala, že väčšinoví opoziční poslanci v programovom rozpočte na rok 2017 schválili nákup desiatich stojísk podzemných kontajnerov a v roku 2018 nákup ďalších desiatich stojísk. Na zabezpečenie zberu komunálneho odpadu s použitím podzemných kontajnerov určili nákup jedného vozidla v roku 2017. Ďalších 43.350 eur z prebytku roka 2016 predstavuje časť sumy určenej na plánované zakúpenie rolby pre Technické služby mesta Trebišov. Zvyšných 60.150 eur z prebytku je určených na projekty, ktorých realizácia sa predpokladá z nenávratných finančných príspevkov  a spoluúčasti mesta. Mestské zastupiteľstvo minulý týždeň schválilo rozpočet Trebišova na tento rok s príjmami vo výške zhruba 16,39 milióna eur a výdavkami 15,89 milióna eur. Oproti vedením mesta navrhovanej podobe rozpočtu v ňom opozícia z hnutia Trebišov Nahlas presadila viacero výrazných zmien. Podľa slov vedúceho finančného oddelenia mestského úradu Petra Duča to bude mať dôsledky na správu mesta. V porovnaní s pôvodným návrhom je v schválenom rozpočte suma bežných výdavkov mesta na tento rok nižšia o 180.900 eur. Mesto tak podľa radnice bude nútené pristúpiť k rozviazaniu pracovného pomeru s niektorými zamestnancami.

V Trebišove škrtali

 

Výška výdavkov sa výrazne zredukovala v rozpočte pre Mestské aktivačné stredisko, ktoré má štyroch stálych zamestnancov. Z pôvodne navrhovaných 90.000 eur bolo schválených 50.000 eur. Podľa radnice to povedie k obmedzeniu rozsahu činnosti aktivačného strediska a k znižovaniu počtu jeho pracovníkov. Znížené oproti pôvodnému návrhu bolo aj financovanie Mestského kultúrneho strediska pri kultúrno-spoločenských podujatiach mesta. Vedenie mesta na čele s primátorom Marekom Čižmárom (nezávislý) konštatovalo, že všetky investičné projekty, ktoré priradilo k prioritám roka 2016, opoziční poslanci vyňali z rozpočtu a výšku ich súm presunuli do prebytku. Za priority označuje radnica napríklad dokončenie rekonštrukcie strechy na Nákupnom centre Berehovo, rekonštrukciu vodovodu a verejnej kanalizácie na Cukrovarskej ulici, riešenie problému s elektrickou energiou obyvateľov v časti Nový Majer alebo spolufinancovanie výstavby ihriska s umelou trávou. Zavedenie podzemných kontajnerov v meste patrí k prioritám hnutia Trebišov Nahlas a ich financovanie v pôvodnom návrhu rozpočtu nebolo, hoci to opozícia žiadala. "Pán primátor, navrhnite vy, kde sú zdroje na ostatné priority. My sme nehovorili, že priority ktoré navrhujete vy, nebudú nikdy schválené," uviedol Kolesár na mimoriadnom rokovaní zastupiteľstva. Odmietol pritom obavy, že by prijatím tohto rozpočtu došlo k ohrozeniu riešenia aktuálnej situácie s kanalizáciou na Cukrovarskej ulici.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2024
Z drevených ohrádok odviezlo OLO vyše 43-tis. vianočných stromčekov
Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) vyzbierala počas tejto sezóny zo špeciálnych ohrádok viac ako 43.000 stromčekov v celkovej váhe 240 ton.
viac
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
21.03.2024
Vláda schválila zmeny v poskytovaní príspevku za ubytovanie odídencov z Ukrajiny
Na stredajšom rokovaní vlády predložil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok návrh na úpravu nariadenia vlády o poskytovaní príspevku za ubytovanie odídenca. Ide o príspevok poskytovaný na základe zákona o azyle.
viac
21.03.2024
Slovenská pošta vydáva známku k 800. výročiu benediktínskeho opátstva v Skalke
Slovenská pošta vydáva známku "800. výročie založenia benediktínskeho opátstva v Skalke pri Trenčíne." Na poštovej známke je zobrazená Veľká Skalka nad Váhom s ruinami zaniknutého stredovekého kláštora.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %