Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
22.02.2019 09:30

Z polyolefínov nafta či benzín


Ilustračná snímka


Vedci prichádzajú s technológiou výroby čistých palív z nevyužívaného plastového odpadu


Chemickí špecialisti z americkej Purdue University sú presvedčení, že vyvinuli technológiu zmysluplného a z pohľadu ekonomiky trhu prijateľného riešenie budúcnosti použitých plastov, ktoré dosiaľ považovali nielen za komplikovane recyklovateľné, ale aj za obrovské peniaze recyklovateľné. Technológiu chcú využívať aj pri tých zrecyklovaných plastoch, ktoré už nie sú vhodné na ďalšie recyklovanie z dnešného pohľadu. Plastový odpad chcú meniť na pohonné palivá.

Polypropylénových plastov leží len na skládkach po celom svete asi 23 percent z piatich miliárd ton plastov. Navyše niekoľko ďalších desiatok či stoviek miliárd ton v oceánoch spôsobuje problémy živočíchom v životnom prostredí, nehovoriac o vplyve na potravinový reťazec človeka. Či už na skládkach alebo v oceánoch ide o odpad, ktorý postupne degraduje a mení sa na mikroplasty a chemikálie. Jeho riešenie v súčasnosti vnímajú odborníci ako mimoriadne komplikované a finančne mimoriadne náročné.

Autori novej americkej technológie sľubujú, že jej uplatňovaním bude možné spracovať použitý polypropylén (v širokej škále od „vyslúžených“ hračiek až po mnohé „vyslúžené“ obaly) a premeniť ho na použiteľné plnohodnotné (čisté) palivá. „Našou stratégiou je vytvoriť hybnú silu recyklácie premenou polyolefínového odpadu na širokú škálu cenných výrobkov, vrátane polymérov, nafty alebo čistých palív,“ vyhlásila Linda Wangová, vedúca výskumného tímu na Purdue University. „Náš chemický postup konverzie má potenciál zvýšiť zisky recyklačného priemyslu a zmenšiť množstvo plastového odpadu vo svete.“

Výroba v horúcej vode od 380 do 500 stupňov C

V správe časopisu Sustainable and Enfineering je uvedené, že v pripravovanom technologickom procese sa využíva extrémne horúca voda od 380 do 500 stupňov C po dobu tridsiatich minút až šiestich hodín. Pri takýchto vysokých teplotách dochádza k premene plastu na palivo podobné benzínovému, ktoré bude možné použiť aj na pohon konvenčných vozidiel. Treba však vyčkať, kým sa v praxi potvrdí očakávaná ekonomická výhodnosť technologického postupu. Respektíve, či sa plastový odpad na trhu presadí natoľko, aby bol používané podobne „samozrejme“ ako ropa. Respektíve ako s ropou cenovo porovnateľná surovina (nie odpad), vhodná na používanie a obchodovanie.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2016
Je možné neprodukovať komunálny odpad? - časť odpad z domácností
Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, koľko odpadu vyprodukuje človek za deň? Štatistiky Eurostatu za rok 2014 poukazujú na to, že každá osoba na Slovensku ročne vyprodukuje 321 kg odpadu.
viac
05.07.2016
Vyznáte sa v symboloch na plastových obaloch?
Každá fľaša či iný plastový produkt je označený istým symbolom. Vyznáte sa v nich a viete, čo daný symbol na fľaši znamená?
viac
08.12.2020
Zber kuchynského odpadu si chce mesto vyskúšať v pilotnom projekte
Mesto Nová Baňa si povinnosť zberu triedeného kuchynského odpadu, ktorý samosprávam vyplýva z vyhlášky Ministerstva životného prostredia SR najneskôr od 1. júla 2021, zrejme vyskúša v pilotnom projekte.
viac
27.01.2021
Nová Baňa sa pripravuje na zber kuchynského odpadu
Mesto Nová Baňa chce so zberom kuchynského odpadu začať začiatkom marca. Od pilotného projektu na jednom sídlisku radnica upustila, zber chce spustiť plošne v rámci celého mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %