Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
06.08.2018 05:25

Z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau opäť vykročí pochod Vrba Wetzler


Ilustračná snímka, zdroj: bbc.com Z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau opäť vykročí pochod Vrba Wetzler       Žilina 6. augusta (TASR) - Na pochod Vrba Wetzler Memorial vykročí v pondelok z priestorov koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau viac ako 70 ľudí. TASR o tom informoval Peter Švec z českej a slovenskej pobočky Medzinárodného kresťanského veľvyslanectva Jeruzalem (ICEJ).       "Pochod kopíruje zhruba 130 kilometrov dlhú trasu dvoch slovenských Židov Rudolfa Vrbu (Waltera Rosenberga) a Alfreda Wetzlera, po ktorej za dramatických okolností v apríli 1944 úspešne ušli peši z koncentračného tábora do slovenskej obce Skalité. Neskôr pokračovali vlakom do Žiliny," pripomenul Švec.       Účastníci zo Slovenska, Česka, Veľkej Británie, Francúzska, ale aj iných krajín budú podľa neho putovať z väčšej časti po území Poľska, smerom ku hranici so Slovenskom. "Podobný pochod sa už druhý rok po sebe uskutočnil aj začiatkom júla 2018. Trasa pochodov je vytýčená podľa opisov úteku v dvoch knihách samostatne publikovaných Wetzlerom a Vrbom, s odborným výkladom profesionálneho sprievodcu Róberta Schmidta. V sobotu 11. augusta o 9. hodine sa účastníci presunú na poľsko-slovenskú hranicu v Zwardoni, kde bude spoločné stretnutie pri pamätníku pochodu. Vytvoril ho slovenský sochár Fero Guldan a osobne osadil pri prvom pochode v roku 2014," uviedol Švec.       Doplnil, že neskôr peší pochod zostúpi do obce Skalité. "Tam na priečelí vlakovej stanice predseda Židovských náboženských obcí v Žiline Pavel Frankl slávnostne odhalí pamätnú tabuľu venovanú odvahe Ondreja Čaneckého a obetiam deportácií židovských občanov Slovenska do nacistických vyhladzovacích táborov v roku 1942. Čanecký je jedinou podľa mena známou osobou z tých, ktoré na ceste úteku Vrbovi a Wetzlerovi pomohli. Časť účastníkov sa zastaví aj na cintoríne, kde je hrob manželov Čaneckých. Z Kysúc sa účastníci pochodu vlakom presunú do Žiliny. Na Hollého ulici navštívia bývalý židovský starobinec a autentické podpivničené priestory, kde dvaja hrdinovia napísali správu o skutočnom cieli deportácií Židov, ktorým bolo masové vyvražďovanie," podotkol Švec.       Záver pochodu bude v Novej synagóge v Žiline v sobotu 11. augusta o 18. hodine. "Okrem príhovoru Pavla Frankla je pripravený moderovaný rozhovor s účastníkmi pochodu. Cenu Nadácie Vrba-Wetzler Memorial tento rok udelia Jozefovi Ondriašovi In memoriam. Išlo o policajného úradníka zo Sniny, ktorý nezištne pomohol dvom iným utečencom, Arnoštovi Rosinovi a Cz. Mordowiczowi. Cenu preberú pozvaní členovia rodiny. Čas medzi premietaním dvoch dokumentárnych filmov – Zachor a Kroky na hrane – bude venovaný hudobnému vystúpeniu huslistky a speváčky Miriam Kaiser. Večer v žilinskej Synagóge je prístupný širokej verejnosti bez vstupného," dodal Švec.       mj ima Ilustračná snímka, zdroj: bbc.com


Na pochod Vrba Wetzler Memorial vykročí v pondelok z priestorov koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau viac ako 70 ľudí. TASR o tom informoval Peter Švec z českej a slovenskej pobočky Medzinárodného kresťanského veľvyslanectva Jeruzalem (ICEJ).


"Pochod kopíruje zhruba 130 kilometrov dlhú trasu dvoch slovenských Židov Rudolfa Vrbu (Waltera Rosenberga) a Alfreda Wetzlera, po ktorej za dramatických okolností v apríli 1944 úspešne ušli peši z koncentračného tábora do slovenskej obce Skalité. Neskôr pokračovali vlakom do Žiliny," pripomenul Švec.       

Účastníci zo Slovenska, Česka, Veľkej Británie, Francúzska, ale aj iných krajín budú podľa neho putovať z väčšej časti po území Poľska, smerom ku hranici so Slovenskom. "Podobný pochod sa už druhý rok po sebe uskutočnil aj začiatkom júla 2018. Trasa pochodov je vytýčená podľa opisov úteku v dvoch knihách samostatne publikovaných Wetzlerom a Vrbom, s odborným výkladom profesionálneho sprievodcu Róberta Schmidta. V sobotu 11. augusta o 9. hodine sa účastníci presunú na poľsko-slovenskú hranicu v Zwardoni, kde bude spoločné stretnutie pri pamätníku pochodu. Vytvoril ho slovenský sochár Fero Guldan a osobne osadil pri prvom pochode v roku 2014," uviedol Švec.       

Doplnil, že neskôr peší pochod zostúpi do obce Skalité. "Tam na priečelí vlakovej stanice predseda Židovských náboženských obcí v Žiline Pavel Frankl slávnostne odhalí pamätnú tabuľu venovanú odvahe Ondreja Čaneckého a obetiam deportácií židovských občanov Slovenska do nacistických vyhladzovacích táborov v roku 1942. Čanecký je jedinou podľa mena známou osobou z tých, ktoré na ceste úteku Vrbovi a Wetzlerovi pomohli. Časť účastníkov sa zastaví aj na cintoríne, kde je hrob manželov Čaneckých. Z Kysúc sa účastníci pochodu vlakom presunú do Žiliny. Na Hollého ulici navštívia bývalý židovský starobinec a autentické podpivničené priestory, kde dvaja hrdinovia napísali správu o skutočnom cieli deportácií Židov, ktorým bolo masové vyvražďovanie," podotkol Švec.       

Záver pochodu bude v Novej synagóge v Žiline v sobotu 11. augusta o 18. hodine. "Okrem príhovoru Pavla Frankla je pripravený moderovaný rozhovor s účastníkmi pochodu. Cenu Nadácie Vrba-Wetzler Memorial tento rok udelia Jozefovi Ondriašovi In memoriam. Išlo o policajného úradníka zo Sniny, ktorý nezištne pomohol dvom iným utečencom, Arnoštovi Rosinovi a Cz. Mordowiczowi. Cenu preberú pozvaní členovia rodiny. Čas medzi premietaním dvoch dokumentárnych filmov – Zachor a Kroky na hrane – bude venovaný hudobnému vystúpeniu huslistky a speváčky Miriam Kaiser. Večer v žilinskej Synagóge je prístupný širokej verejnosti bez vstupného," dodal Švec.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2017
Prehliadkou Múzea holokaustu odštartoval projekt Vrba Wetzler Memorial
Prehliadkou Múzea holokaustu v Seredi včera (19. apríla) popoludní odštartoval projekt Vrba Wetzler Memorial, ktorý je pripomienkou úteku Rudolfa Vrbu a Alfreda Israela Wetzlera z nemeckého nacistického koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau na území okupovaného Poľska.
viac
25.03.2019
Uplynulo 77 rokov od prvého transportu židovských žien do Auschwitzu
Na popradskej železničnej stanici si v pondelok popoludní pri príležitosti 77. výročia prvého transportu židovských žien a dievčat do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau uctili pamiatku obetí holokaustu.
viac
15.07.2019
Pochod Vrba Wetzler vykročil z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau
Desiatky ľudí vykročili v pondelok z priestorov nemeckého koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau pri poľskom Osvienčime na pochod Vrba Wetzler Memorial.
viac
24.08.2020
Memoriál Stopami ukrývaných detí pripomenie príbeh cesty za slobodou
Občianske združenie Post Bellum pripravilo po vzore memoriálu Vrba – Wetzler týždňové podujatie pripomínajúce príbeh Pavla Eliho Vaga, jeho staršej sestry Ester a ďalšej rodiny, ktorí počas druhej svetovej vojny unikli pred transportom do koncentračného tábora.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %