Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
16.10.2017 03:20

Vzdelávacie projekty Živice získali európske ocenenie


Workshop s Jánom Šlinským v rámci vzdelávania na Sokratovom inštitúte.


Dva vzdelávacie projekty slovenského Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica získali tento mesiac významné európske ocenenie. Ide o cenu GENE (Global Education Network Europe), európskej siete ministerstiev a agentúr zodpovedných za globálne vzdelávanie na národnej úrovni.


Spomedzi 83 projektov z 27 krajín si cenu odniesli aj dva projekty Živice.       

Prvým je Sokratov inštitút. Ide o vzdelávací program, ktorý vychováva a rozvíja sociálnych lídrov, ktorí sa snažia zlepšiť svoje okolie. Zriaďovateľom štúdia je Živica, partnerom a odborným garantom Technická univerzita (TU) vo Zvolene. "Táto cena je pre nás obrovským uznaním našej práce a sme vďační všetkým, ktorí nám verili v ťažkých začiatkoch. Nielen donorom a lektorom, ale aj TU vo Zvolene," povedal zakladateľ Sokratovho inštitútu a riaditeľ Živice, Juraj Hipš.       

Druhým oceneným projektom bola Jedlá zmena (Eat responsibly!), ktorého cieľom je podporiť kritické myslenie v oblasti zodpovednej spotreby, pochopenie globálnych súvislostí produkcie potravín a hľadanie riešení na lokálnej úrovni. Projekt v SR realizuje Živica, medzinárodne ho koordinuje centrum Glopolis. "Potraviny a ich produkcia hýbu svetom. Menia vzhľad krajiny, ovplyvňujú životy státisícov ľudí a ohrozujú zdroje ako pôda či pitná voda. Je dôležité, aby sa táto téma v školskom prostredí otvárala a mladí ľudia získali možnosť prevziať zodpovednosť za ich budúcnosť," uviedla koordinátorka projektu Dorota Martincová.       

Ocenenie GENE sa udeľuje projektom, ktoré prinášajú pozitívnu zmenu a približujú ľudom skutočnú realitu sveta na lokálnej aj globálnej úrovni. Vyzdvihuje tie iniciatívy, ktoré vedia priniesť zmenu prostredníctvom kreativity, participácie, priamej akcie, synergie a inovácií tak, aby vo výsledku inšpirovali verejnú politiku.

Autor: (ts)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2017
Vzdelávací ekoprogram Zelená škola hľadá nových záujemcov
Už 13. ročník najväčšieho vzdelávacieho ekoprogramu Zelená škola, sa na Slovensku začne realizovať v školskom roku 2017/2018. Program prináša medzi žiakov priateľské vzťahy, zmenu myslenia a správania, zmysluplne využitý čas, nadšenie a optimizmus.
viac
07.09.2017
Na brány slovenských škôl zvoní Eko Alarm
Spolu so školským zvončekom, ktorý pred pár dňami ohlásil začiatok nového školského roka, na brány slovenských škôl zvoní aj nový zaujímavý projekt - Eko Alarm. Cieľom projektu je zavedenie komplexného systému zberu triedeného odpadu na slovenských materských, základných a stredných školách.
viac
24.10.2017
ZMOS organizuje školenie k pravidlám legislatívneho procesu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pripravuje školenie v rámci národného projektu Centrum sociálneho dialógu II. venované pravidlám legislatívneho procesu ako predpokladu úspešnosti sociálneho dialógu v podmienkach ZMOS.
viac
03.11.2017
Žiaci základných škôl budú objavovať tajný život ich miest a obcí
Česko-slovenský vzdelávací projekt Tajný život mesta, ktorý realizuje organizácia Živica, pokračuje aj v tomto školskom roku. Jeho cieľom je zmeniť bežne zaužívané metódy vzdelávania prírodovedných predmetov a ukázať, že majú potenciál zaujať žiakov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %