Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
10.05.2017 09:15

Vzdelávací ekoprogram Zelená škola hľadá nových záujemcov


Logo projektu Zelená škola.


Už 13. ročník najväčšieho vzdelávacieho ekoprogramu Zelená škola, sa na Slovensku začne realizovať v školskom roku 2017/2018. Program prináša medzi žiakov priateľské vzťahy, zmenu myslenia a správania, zmysluplne využitý čas, nadšenie a optimizmus.


Ako informovala manažérka programu Miroslava Piláriková z Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica, súčasťou programu sa môže stať každá škola, stačí, ak sa do 15. septembra zaregistruje na stránke www.zelenaskola.sk a pripojí sa tak k „rodine“ 40 000 škôl v 53 krajinách sveta, ktoré sa do projektu zapojili v minulosti.      

Program prináša viac ako klasickú environmentálnu výchovu. Rozvíja hlbšie pochopenie problémov životného prostredia a aktívne rozvíja zručnosti zamerané na ich riešenie. „Praktické kroky vedú pedagógov a žiakov k systematickej práci a riešeniu problémov školy i prostredia, v ktorom žijú. Prioritou programu je aktívne zapojenie žiakov,“ vysvetľuje Piláriková.      

Hlavným lákadlom pre školy, ktoré by sa chceli zapojiť, je jedinečná metodická podpora, vzdelávacie a zážitkové workshopy, profesionálni konzultanti, ale aj možnosť výmeny skúseností s inými školami. Tým, ktorí úspešne zrealizujú „7 krokov k Zelenej škole“, je udelený medzinárodný certifikát a vlajka. Školy môžu zároveň získať finančnú podporu na svoje aktivity. V školskom roku 2017/2018 je v pláne zverejniť aj grantové výzvy, vďaka ktorým môžu školy získať zdroje na svoje projekty.      

Program Zelená škola v minulých rokoch odporúčalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a realizovalo sa tiež pod záštitou Ministerstva životného prostredia SR. Uznanie získal aj od Environmentálneho programu OSN (UNEP). V tomto školskom roku je do neho zapojených 314 škôl z celého Slovenska.      

Koordináciu programu zabezpečuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica. Národným garantom je sieť Špirála. Aktivity programu sa realizujú vďaka podpore partnerov ZSE, dm drogerie markt a Natur Pack.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.01.2017
Žiaci sa môžu zapojiť do súťaží Zelený svet a Múdra príroda 2017
Ministerstvo životného prostredia vyhlásilo 22. ročník medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže, ktorej cieľom je vštepovať chlapcom a dievčatám vzťah k prírode a životnému prostrediu formou budovania návykov a zručností v umeleckom prejave.
viac
07.09.2017
Na brány slovenských škôl zvoní Eko Alarm
Spolu so školským zvončekom, ktorý pred pár dňami ohlásil začiatok nového školského roka, na brány slovenských škôl zvoní aj nový zaujímavý projekt - Eko Alarm. Cieľom projektu je zavedenie komplexného systému zberu triedeného odpadu na slovenských materských, základných a stredných školách.
viac
13.06.2020
Bezplatné letné IT tábory pre deti II. stupňa ZŠ
Počas prázdnin sa deti môžu stať konštruktérmi robotov, ale aj výskumníkmi počasia pri dobrovoľnom rozvíjaní zručností v informatike, fyzike či chémií v rámci bezplatných letných táborov realizovaných z národného projektu IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie.
viac
27.06.2022
Školy sa môžu do konca mesiaca prihlásiť do programu Zelená škola
Materské, základné, stredné aj špeciálne školy sa môžu ešte do konca júna prihlásiť do ďalšieho ročníka programu Zelená škola. Žiaci zo zapojených škôl naučili rodičov napríklad šetriť energie a využívať verejnú dopravu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %