Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.10.2018 07:35

Výzva na prihlasovanie stredných škôl do participatívnych rozpočtov je otvorená


Ilustračná snímka.


Úrad splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rozvoj občianskej spoločnosti v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom vyhlásil výzvu na podávanie žiadostí o poskytnutie finančného príspevku na podporu zavádzania participatívnych rozpočtov na stredných školách v pôsobnosti župy.


Prihlásiť sa do nej školy môžu najneskôr do 20. októbra 2018! Čas majú teda len pár dní, výzva sa otvorila 10. októbra 2018.

Prvá dotačná schéma na Slovensku, ktorá cielene podporuje presadzovanie princípov participatívneho rozpočtovania v prostredí župných stredných škôl je spustená! Študenti majú vďaka nej príležitosť zmeniť svoju školu k lepšiemu za financie zo župného rozpočtu. Trenčiansky samosprávny kraj rozdelí celkom 16 tis. eur až 16 stredným školám. „Na podporu študentských projektov získa každá z vybraných škôl finančný príspevok vo výške 1000 eur, ale tiež bezplatný prístup k zaškoleniu pedagógov a odborným metodikám,“ prezradil trenčiansky župan s tým, že školy môžu využiť aj systém odborných konzultácií, ktoré v teoretickej aj praktickej rovine pomôžu zriaďovateľom, učiteľom aj samotným študentom zrealizovať proces participatívneho rozpočtu.

Do výzvy sa školy môžu prihlásiť prostredníctvom jednoduchého formulára do 20. októbra 2018. Ak na ňu zareaguje viac ako 16 škôl, rozhodujúce bude poradie, v ktorom sa do výzvy zapojili. TSK spolu s ÚSV ROS sa aj touto formou snaží podporiť aktívne občianstvo mladých ľudí a otvoriť v oblasti vzdelávania novú tému, ktorou je participácia. Všetky potrebné informácie sú zverejnené na webovom sídle kraja v sekcii Školstvo a šport/Participatívne rozpočty na SŠ, a tiež na www.participacia.eu či www.minv.sk.

Autor: (ts-tsk-Lenka Kukučková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.11.2018
Deväť stredných škôl si prevzalo noty a pravidlá hry v školení koordinátorov
Študenti stredných škôl v pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sú prvými v rámci Slovenska, ktorí v zmysle princípov otvoreného vládnutia dostanú príležitosť zmeniť svoju školu k lepšiemu prostredníctvom realizácie vlastných nápadov za peniaze zo župného rozpočtu.
viac
14.05.2019
Do verejného hlasovania za okres Ilava postúpilo osem jedinečných projektov
Do polovice mája budú v jednotlivých okresoch prebiehať verejné zvažovania projektov, v ktorých jednotlivé subjekty žiadajú o finančnú podporu v rámci Participatívneho-komunitného rozpočtu (PaKR) TSK. Počas druhého májového piatku bolo do hlasovania posunutých 8 originálnych zámerov z okresu Ilava.
viac
29.01.2021
Dotačné schémy TSK sú už otvorené
V rámci Dotačného systému Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), Participatívneho-komunitného rozpočtu TSK, Zelených očí a podpory zážitkového vzdelávania na stredných školách prerozdelí župa medzi žiadateľov v tomto roku takmer 700 tisíc eur.
viac
06.07.2023
Obyvatelia môžu predkladať projekty v rámci participatívneho rozpočtu
Mesto Pezinok prichádza opäť s možnosťou participácie svojich obyvateľov na rozhodovaní o verejnom živote. Vyhlásilo preto výzvu na predkladanie projektov v rámci participatívneho rozpočtu mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %