Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
31.10.2017 06:00

Využívanie ortuti by sa u nás malo výrazne znížiť


Ilustračná snímka.


Slovenská republika je v súčasnosti jednou z 84 krajín, ktoré ratifikovali dohovor o ortuti. Zmluvné strany dohovoru sa stretli 29. septembra v Ženeve.


Minamatský dohovor o ortuti výrazne obmedzuje jej používanie v zdravotníctve, priemysle a i v niektorých výrobkoch. Na prvú Konferenciu zmluvných strán Minamatského dohovoru o ortuti v švajčiarskej Ženeve prišli delegácie z vyše sto krajín. Pri tejto príležitosti sa uskutočnila otvorená ministerská diskusia pri okrúhlom stole.

„Je to dôležité z pohľadu uvedomenia si našej zodpovednosti za stav životného prostredia. Práve Minamatský dohovor o ortuti je významným krokom pri riešení problematiky ortuti nielen v Európskej únii, ale na celom svete,“ povedal minister životného prostredia Lázsló Sólymos.

Súčasný spôsob využívania ortuti je z dlhodobého hľadiska neudržateľný. Minamatský dohovor o ortuti je nástroj, ktorého hlavným cieľom je znižovať emisie ortuti pochádzajúcej z ľudských činností a jej negatívnych vplyvov na životné prostredie a zdravie ľudí. Účastníci konferencie sa zhodli na potrebe čo možno najskoršej implementácie dohovoru.

Na európskej úrovni sa dohovor bude implementovať prostredníctvom už platnej, ale aj novej legislatívy s účinnosťou od 1. januára 2018. V nadväznosti na tento proces nastanú zmeny aj v slovenských zákonoch. Od 1. júla 2018 bude potrebné zaviesť nové požiadavky na obmedzenie amalgámových výplní pre zraniteľné skupiny, ako sú tehotné a dojčiace ženy a deti do 15 rokov. Od januára 2019 sa zubný amalgám bude môcť používať iba vo forme vopred preddávkovaných kapsúl a prevádzkovatelia zubných ambulancií si musia zabezpečiť odlučovače zubného amalgámu. Obmedzí sa aj používanie ortuti v priemyselnej výrobe.

Implementáciou Minamatského dohovoru o ortuti sa postupne znížia emisie a vylučovanie ortuti zo všetkých hlavných zdrojov, ako sú napríklad remeselná a drobná ťažba zlata, ťažba zdrojov na výrobu ortuti a jej spracovanie, spaľovanie uhlia a priemyselné činnosti.

Autor: (mžpsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.02.2020
Slovensko je v rámci EÚ jednou z krajín s najhorším ovzduším
V rámci Európskej únie (EÚ) patrí Slovensko medzi štyri krajiny s najhoršou kvalitou ovzdušia. Konštatuje to Európska komisia (EK) v Správe o Slovensku 2020.
viac
10.08.2021
Správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení
Zverejnená správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení, ktoré zmierna dôsledky klimatickej zmeny. Slovenský envirorezort v tejto súvislosti pripravuje Akčný plán adaptácie SR na zmenu klímy (NAP).
viac
18.01.2022
V Pieninách sa uskutočnilo zimné sčítanie vodného vtáctva
Uplynulý víkend sa uskutočnilo v poradí už 55. medzinárodné zimné sčítanie vodného vtáctva na Slovensku. Do podujatia sa zapojil aj štátny tajomník ministerstva životného prostredia SR (MŽP) Michal Kiča.
viac
18.02.2022
Rozvoj zoologických záhrad je možný len s využitím viaczdrojového financovania
Slovenské zoologické záhrady, ktoré ročne navštívi milión ľudí, majú výrazne obmedzené zdroje financovania a tým aj minimalizované možnosti rozvoja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %