Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
12.02.2019 11:20

Výstavou militárií si pripomenú výročie povstania


Ilustračná snímka, zdroj: LovecPokladu.cz


Zbrane i uniformy vojakov, ktorí operovali v pohorí Malých Karpát pri obci Horné Orešany počas Slovenského národného povstania (SNP) si bude možné pozrieť na výstave, ktorú pripravujú na sobotu 23. februára.


V hornoorešianskom kultúrnom dome sa časťou svojej zbierky predstaví Klub vojenskej histórie (KVH) Trnavská posádka.       

"Pripomenieme si ňou výročie SNP. V tomto roku sa pri tejto príležitosti uskutoční veľa podujatí, na viacerých budeme mať účasť, tak začíname už teraz," povedal pre TASR Martin Ostrovský z KVH. Uviedol, že aj na západnom Slovensku pôsobili počas 2. svetovej vojny partizánske skupiny a odohrali sa tu mnohé boje. "Výnimkou nebolo ani okolie Horných Orešian v okrese Trnava," uviedol. KVH sa hlási k odkazu Trnavskej posádky, ktorá o sile zhruba tritisíc mužov ako jediná zo západu odišla do SNP a zapojila sa do bojov v oblasti Hronský Beňadik, Zlaté Moravce, Píla, Horné a Dolné Hámre, Nová Baňa, Žarnovica a Kremnica. Zoskupenie nadšencov vojnovej histórie pôsobí od roku 2016, jeho členovia však majú dlhoročné skúsenosti v iných kluboch.     

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.07.2016
V Bratislave dnes odštartovali verejné podujatia bohaté na inovácie
V súvislosti s blížiacim sa 7. európskym samitom regiónov a miest 8. – 9. júla v rámci predsedníctva SR v Rade EÚ, si hlavné mesto pre svojich občanov aj návštevníkov pripravilo bohatý kultúrno-spoločenský program v Starej tržnici pod názvom Bratislava uvádza POHYB. INOVÁCIE. SPOJENIA..
viac
24.09.2018
V Zemianskych Kostoľanoch spomínali na oslobodenie
V priebehu šiestich rokov obci pri príležitosti výročia SNP už po štvrtýkrát zorganizovali podujatie História bojov.
viac
17.08.2019
V záhrade trnavského múzea sa usadia vojenské tábory aj s technikou
Slovenskí vojaci s výzbrojou a výstrojom, ktorí sa zapojili do bojov Slovenského národného povstania, sa na konci augusta usadia v záhradách Západoslovenského múzea. Klub vojenskej histórie (KVH) Trnavská posádka pripravuje rekonštrukciu udalostí pri odchode vojakov a dobrovoľníkov z Trnavy do SNP.
viac
28.06.2023
Kraj dokončil rekonštrukciu mosta v Horných Orešanoch
Komplexnú modernizáciu mosta cez potok Parná na ceste II/502 v obci Horné Orešany dokončil Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Informoval o tom odbor komunikácie TTSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %