Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
20.06.2019 10:05

Výstavbou ďalšieho zariadenia pre seniorov chcú skvalitniť služby


Domov sociálnych služieb a Domov dôchodcov (DSS a DD) Nádej v obci Janova Lehota v okrese Žiar nad Hronom. Foto: TASR/Jana Vodnáková


S cieľom zvýšiť kvalitu poskytovaných služieb pre klientov domova sociálnych služieb vybudujú v Janovej Lehote pri Žiari nad Hronom ďalšie zariadenie. Pôjde o novostavbu rodinného domu, v ktorom sa bude nachádzať šesť dvojizbových bytov. Svoju jeseň života tu bude môcť prežiť 12 klientov.


Starostka Božena Kováčová priblížila, že vybudovaním nových kapacít chcú znížiť počet klientov v súčasnom zariadení a tak zároveň zvýšiť kvalitu poskytovaných služieb. "Som rada, že obec Janova Lehota bola úspešná v projekte deinštitucionalizácie, nakoľko od roku 2003 je zriaďovateľom domova sociálnych služieb, kde je 61 klientov. Potrebujeme zlepšiť kvalitu poskytovania sociálnych služieb a znížiť túto kapacitu, aby sme z dvoj a trojlôžkových izieb spravili jednolôžkové izby," priblížila starostka.       

Novostavbu chcú postaviť na obecnom pozemku, kde v súčasnosti stojí starý dom. Ten zbúrajú a vybudujú zariadenie, v ktorom sa bude nachádzať šesť dvojizbových bytov. "V každom byte budú bývať dvaja klienti, kde im bude poskytovaná svojim spôsobom nadštandardná služba, aby sme im čo najviac priblížili, že sú doma a nie v zariadení sociálnych služieb, lebo to je aj trend, aby čo najmenej klientov bolo vo veľkokapacitných zariadeniach sociálnych služieb," podotkla Kováčová.       

Na výstavbu zariadenia získala obec nenávratný finančný príspevok vo výške 774.400 eur z Integrovaného regionálneho operačného programu. Z vlastných zdrojov prispeje obec na výstavbu sumou približne 40.700 eur.         

Obec Janova Lehota má v súčasnosti dve zariadenia sociálnych služieb, jedno veľkokapacitné pre 61 klientov a druhé špecializované, kde je v súčasnosti 10 klientov. V tomto zariadení, ktoré prerobili z bývalého komunitného centra, sú umiestnení podľa Kováčovej klienti so stareckou demenciou a Alzheimerovou chorobou. Zariadenie, podobne ako aj nové plánované, je situované v blízkosti od hlavného domova.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2017
Sošku Oskara bez bariér získala Jelšava a Janova Lehota
Záver prvého dňa rokovania 28. snemu ZMOS už tradične vyvrcholil galaprogramom, počas ktorého sa predstavili finalisti celoročnej súťaže Oskar bez bariér za rok 2016. Počas večera ocenili aj víťazov súťaže Komunita priateľská deťom a mladým ľuďom. Ocenenie udelili po druhýkrát.
viac
28.11.2020
V obci postavia pre seniorov zo ZSS Nádej nový rodinný dom
V obci Janova Lehota vznikne nová stavba, ktorá klientom Zariadenia sociálnych služieb (ZSS) Nádej ponúkne kvalitnejšie priestory na bývanie. V novom rodinnom dome vznikne šesť bytových jednotiek pre 12 klientov domova dôchodcov, potvrdila pre TASR starostka Božena Kováčová.
viac
26.08.2021
U ministra riešili aktuálne témy v sociálnej oblasti
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger sa spolu s Boženou Kováčovou, predsedníčkou Sekcie sociálnych vecí a marginalizovaných komunít ZMOS a starostkou obce Jánová Lehota, zúčastnili pracovného stretnutia na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR.
viac
03.04.2023
Obecný úrad prechádza rekonštrukciou, cieľom je úspora energií
V obci Janova Lehota v okrese Žiar nad Hronom sa v marci začala rekonštrukcia budovy obecného úradu za vyše 300 000 eur. Cieľom projektu je zníženie energetickej náročnosti objektu a úspora nákladov na energie. Uviedla to starostka obce Božena Kováčová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %