Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.03.2019 10:50

Výstava v Stredoslovenskom múzeu približuje život v riekach a jazerách


Stredoslovenské múzeum v Tihányiovskom kaštieli v Banskej Bystrici.


Krásu slovenských bystrín, jazier, riek a ich obyvateľov, ale aj ekologické problémy, ktoré sa týkajú našich vôd, prezentuje výstava Tajomstvá pod hladinou, ktorá je sprístupnená v Stredoslovenskom múzeu (SSM) - Tihányiovskom kaštieli v Banskej Bystrici.


Ako informovala manažérka múzea Martina Saktorová, výstava predstavuje unikátne zbierky predmetov a fotografií, približujúcich magický život v tečúcich i stojatých vodách. "Vďaka autentickým preparátom sladkovodných rýb z dielne uznávaného preparátora Milana Žiaka, ktorý vlastní jednu z najväčších súkromných zbierok preparovaných rýb na Slovensku, sa návštevníci ocitnú pod hladinou slovenských riek. Snímky českého fotografa a potápača Viktora Vrbovského, ktoré zachytávajú detaily rýb, obojživelníkov a bezstavovcov v ich prirodzenom prostredí, zase dotvoria predstavu o jedinečnom spôsobe života vodných obyvateľov," uviedla.       

V rozprávkovom svete pod vodnou hladinou môžu najmenší návštevníci spolu s vodníkom sediacim na starej záchodovej mise rozjímať nad tým, ako ľudia zmenili svojím správaním jeho podvodnú krajinu. "A práve to je ďalší rozmer výstavy – poukázať na narastajúce ekologické problémy. Slovenské vodné toky totiž čoraz viac ohrozuje najmä výstavba veľkých a malých vodných elektrární, znečisťovanie vôd tuhým aj kvapalným odpadom, migračné bariéry na tokoch, plytvanie pitnou a úžitkovou vodou, či strácanie zásob podzemnej vody," priblížila ďalej Saktorová.       

Výstavu obohacuje unikátna zbierka známok Poštového múzea, na ktorých sú vyobrazené živočíchy žijúce vo vodnom prostredí alebo v jeho blízkosti.       

Výstava Tajomstvá pod hladinou bude v Tihányiovskom kaštieli otvorená do 2. júna 2019. Vo štvrtok 11. apríla o 16. h sa v kaštieli uskutoční komentovaná prehliadka výstavy so zoologičkou a kurátorkou Katarínou Dvořáčkovou.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.04.2018
V Tihányiovskom kaštieli otvorili výstavu o ekologickej ľudskej stope
Získať ucelený obraz o ľudskej ekologickej stope a dozvedieť sa jednoduché nápady na riešenie aj týchto aktuálnych problémov môžu návštevníci Stredoslovenského múzea prostredníctvom výstavy s názvom Unesie zem naše kroky?
viac
25.01.2020
Thurzov dom ukáže umelecké zručnosti predkov i mladých remeselníkov
Thurzov dom v Banskej Bystrici sa od štvrtka (23. 1.) preniesol do čias dávno minulých a odhalí jedinečné umelecké zručnosti našich predkov spred 2000 rokov, ale i tvorbu súčasnej generácie mladých remeselníkov.
viac
28.09.2022
Thurzov dom vystaví vyše 70 nástrojov, ktorými sa mučilo v Európe
Viac ako 70 exponátov mučiacich nástrojov, z ktorých takmer 30 je zo zbierok Stredoslovenského múzea (SSM), vystaví od 1. októbra Thurzov dom v Banskej Bystrici.
viac
20.04.2023
Na Deň Zeme pripravilo SSM pre návštevníkov viaceré ekoaktivity
Pre návštevníkov a milovníkov prírody pripravilo Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici pri príležitosti Dňa Zeme viaceré ekologické aktivity zamerané na ochranu životného prostredia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %