Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
10.10.2017 06:15

Výstava Saag 780 má priblížiť prvú písomnú zmienku o meste


Pozvánka.


Výstava Saag 780, ktorá je v týchto dňoch otvorená v Hontianskom múzeu a galérii Ľudovíta Simonyiho v Šahách, má návštevníkom priblížiť z historického hľadiska prvú písomnú zmienku o meste.


Ako informoval vedúci múzea Tibor Pálinkás, výstava približuje aj časť histórie mesta pred prvou písomnou zmienkou až po súčasnosť.       

Návštevníci môžu nahliadnuť do množstva historického fotografického a obrazového materiálu. "Historické fotografie a pohľadnice dokumentujú vývoj mesta v priebehu 20. storočia spolu so štatistickými údajmi. Zvolili sme takú formu textu, aby sa z neho návštevníci mohli dozvedieť čo najviac informácií," povedal Pálinkás.       

Nachádzajú sa tu však aj zaujímavé artefakty. Pri časti, ktorá zobrazuje dôležitý a neslávny úsek dejín Šiah, obdobie protitureckých vojen, je socha vtedajšieho kapitána hradu Drégely Juraja Szondyho. "Hrad v tých časoch padol do rúk Turkov niekoľko dní pred pádom šahanskej protitureckej pevnosti. Sochu vytvorili začiatkom 20. storočia. Jedným z období rýchleho rozvoja mesta je obdobie, keď Šahy boli nielen okresným, ale aj župným mestom. Z tohto obdobia je tu vystavená kópia zástavy bývalej Hontianskej župy," pripomenul Pálinkás.       

Výstava potrvá do 20. októbra.

Autor: (ts)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.01.2017
Prešov vstupuje do jubilejného roka, oslávi 770. výročie prvej zmienky
Tisíce Prešovčanov privítali v centre mesta príchod nového roku 2017, v ktorom Prešov oslávi 770. výročie prvej písomnej zmienky. Súčasťou osláv bolo zverejnenie nového loga mesta, ktoré si mohli pozrieť v podobe ohnivej mozaiky.
viac
10.01.2017
Mesto pod Sninským kameňom existuje oficiálne už 700 rokov
Snina si v tomto roku pripomína 700. výročie prvej písomnej zmienky. Ako uviedol jej primátor Štefan Milovčík, hlavným cieľom tejto spomienky je predovšetkým to, aby boli obyvatelia mesta právom hrdí na jeho históriu i súčasnosť.
viac
11.06.2020
Pohľadnica pre známeho
Mesto Svidník vydalo sériu pohľadníc pri príležitosti 665. výročia prvej písomnej zmienky o meste Svidník a zároveň ako podpora cestovnému ruchu.
viac
08.02.2021
Príbovce majú po pätnástich rokoch svoju ďalšiu pohľadnicu
Pohľadnicu s názvom „Spoznajte našu históriu ... Príbovce v roku 1927“ vydali pri príležitosti 790. výročia prvej písomnej zmienky o obci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %