Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.01.2019 10:33

Výstava Prvé republiky ukáže vznik Československa


Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch, zdroj: nmag.sk


Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch sprístupní v piatok 11. januára putovnú výstavu s názvom Prvé republiky. Zameraná je na obdobie začleňovania územia Slovenska do Československej republiky (ČSR).


Obdobie spojené aj s vojenskou konfrontáciou s Maďarskou republikou rád je dokumentované pomocou predmetov i fotografií poskytnutých partnerskými múzeami na Slovensku i v Maďarsku.      Ako informoval autor výstavy Pavol Rusnák, návštevníci sa z exponátov dozvedia o prelomových udalostiach z rokov 1918 a 1919, keď prišlo Maďarsko o administratívnu a vojenskú kontrolu nad územím Slovenska a Podkarpatskej Rusi. „Všetko vyvrcholilo vytýčením demarkačnej línie zo dňa 23. decembra 1918. Na jej základe došlo nakoniec k začleneniu územia Slovenska do ČSR, ktoré bolo zavŕšené začiatkom januára 1919. Maďarsko sa však až do definitívneho uzatvorenia otázky hraníc v roku 1920 nevzdávalo svojich územných nárokov,“ uviedol Rusnák.      

Ako pripomenul, putovná výstava je realizovaná v spolupráci s Podunajským múzeom v Komárne a Ponitrianskym múzeom v Nitre. „Okrem nich poskytli na výstavu fotografický materiál Železničné múzeum SR a Vojensko-historický ústav a múzeum v Budapešti (Hadtörténeti intézet és múzeum), ktoré na výstavu zapožičalo aj repliku uniformy vojaka Maďarskej červenej armády,“ doplnil Rusnák.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.03.2019
Múzeum J. Thaina predstaví hrady z obdobia kráľa Mateja Korvína
Hrady z obdobia kráľa Mateja Korvína predstaví Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch. Výstavu pripravilo v spolupráci s Maďarským národným múzeom – Múzeom kráľa Mateja vo Vyšehrade.
viac
25.05.2019
Múzeum Jána Thaina predstaví vývoj platidiel od praveku po dnešok
Od mešca k bankomatu je názov novej výstavy, ktorú v Múzeu Jána Thaina v Nových Zámkoch sprístupnia 30. mája. Nová expozícia predstaví dejiny peňazí na území Slovenska od najstarších čias až po dnešok.
viac
06.08.2019
Múzeum Jána Thaina predstavuje premeny života maďarskej komunity na Slovensku
Premeny rôznych aspektov života maďarskej komunity na Slovensku v priebehu posledných sto rokov predstavuje výstava 100 rokov v obrazoch. V priestoroch Múzea Jána Thaina v Nových Zámkoch si ju môžu záujemcovia pozrieť v priebehu augusta a septembra.
viac
31.07.2021
Múzeum Jána Thaina predstaví mesto v premenách času
Zmeny vzhľadu mesta Nové Zámky so zameraním sa najmä na posledných 20 rokov predstaví výstava Nové Zámky v premenách času. V priestoroch Múzea Jána Thaina bude sprístupnená od 6. augusta do konca októbra tohto roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %