Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
31.12.2017 04:42

Výstava diel s pútnickou tematikou začala svoju púť v Starej Ľubovni


Ilustračná snímka.


V knižnici v Starej Ľubovni 12. decembra sprístupnili putovnú výstavu diel s pútnickou tematikou s názvom Ja, pútnik. Dovedna 10 obrazov od autorov z Poľska, Ukrajiny, Rumunska, Ekvádoru a zo Slovenska vzniklo počas umeleckého sympózia v júni tohto roku ako plánovaná aktivita medzinárodného projektu


Medzinárodné umelecké sympózium, na ktorom sa zúčastnilo desať maliarov zo siedmich krajín, sa konalo v Prešove. Umelci tvorili diela na tému Ja, pútnik. Téma a miesto boli zvolené v zmysle odkazu pápeža Jána Pavla II., ktorý pred viac ako 20 rokmi, počas svojej druhej apoštolskej návštevy Slovenska, navštívil Prešov. Počas návštevy sa pápež zastavil v gréckokatolíckej Katedrále sv. Jána Krstiteľa, kde sa modlil pri telesných ostatkoch biskupa - mučeníka P. P. Gojdiča. Ján Pavol II. sa tiež na osobnú žiadosť zastavil pri pamätníku 24 obetí evanjelických veriacich, zavraždených v Prešove za Caraffovho krvavého súdu v roku 1687. Túto chvíľu Prešovčanom i obyvateľom mesta dnes pripomína socha Jána Pavla II. Práve tento priestor bol dejiskom umeleckej tvorby maliarov.

Vytvorené obrazy sú základom pre budúcu stálu expozíciu. Kým bude definitívne určené, kde bude výstava umiestnená, postupne sa bude prezentovať v jednotlivých okresoch Prešovského kraja i v poľských regiónoch. Zo Starej Ľubovne sa v januári 2018 presunie do Stropkova. Následne by mala byť inštalovaná vo Vranove nad Topľou a neskôr v Bardejove. K desiatke obrazov zo sympózia Ja, pútnik pribudne v budúcnosti ďalších desať, ktoré vzniknú na ďalšom sympóziu.

Umelecké sympózium Ja, pútnik sa uskutočnilo ako plánovaná aktivita medzinárodného projektu Svätomariánska púť (Svetlo z východu), na ktorom participuje Prešovský samosprávny kraj ako vedúci partner. Projekt je spoločným projektom 13 partnerov (7 na slovenskej a 6 na poľskej strane). Hlavným cieľom je dobudovať infraštruktúru na vybraných pútnických miestach (Levoča, Ľutina, Litmanová, Gaboltov, Stara Wies, Kalwaria Paclawska, Krosno a Debowiec) a ponúknuť tak nový produkt cestovného ruchu, inšpirovaný najznámejšou pútnickou trasou Santiago de Compostela.

Projekt s rozpočtom 4 milióny eur spolufinancuje Európska únia z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014-2020. Rozpočet pre slovenskú stranu presahuje 2,1 milióna eur.Obecné noviny č. 51-52/2017

 

Autor: Veronika FITZEKOVÁ, koordinátorka projektu


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.02.2018
Kynologický klub & Karanténna stanica Stará Ľubovňa otvorila svoje priestory
V sobotu, 24. februára 2018 sa v Starej Ľubovni uskutočnilo otvorenie nových priestorov karanténnej stanice, ktorej prevádzkovateľom sa stal Kynologický klub & Karanténna stanica Stará Ľubovňa.
viac
27.05.2018
Prvá fáza rekonštrukcie pasáže zahájená
Mesto Stará Ľubovňa začína s komplexnou rekonštrukciou pasáže v pamiatkovej zóne. Tá sa uskutoční v dvoch fázach. Prvá fáza je zameraná na opravu existujúceho podchodu a zadnej časti mestského paláca.
viac
10.07.2019
Vlakový výlet na Ľubovniansky hrad, do skanzenu a stredovekého tábora
Netradičný prázdninový deň pre celú rodinu prináša Veľký vlakový výlet Detskej železnice Košice a Železničnej kompánie Slovenska. Historická súprava na čele s takmer storočnou parnou lokomotívou vyrazí z košickej hlavnej železničnej stanice do Starej Ľubovne už túto sobotu 13. júla o 6:45.
viac
28.12.2019
Prešovský kraj zavádza taktovú dopravu na dvoch pilotných linkách
Od prvého januára budú spoje verejnej dopravy na linkách Stará Ľubovňa – Jakubany a Humenné – Snina premávať v pravidelných intervaloch, teda v takte. Ide o ďalší krok smerom k integrovanému dopravnému systému.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %