Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.08.2017 09:02

Výstava Avari a Slovania na sever od Dunaja predstaví ich spolužitie


Ilustračný výraz z plagátu - pozvánky.


Na putovnej archeologickej výstave Avari a Slovania na sever od Dunaja, ktorú v období od 18. augusta do 21. októbra sprístupní širokej verejnosti Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch, bude zdokumentované spolužitie týchto dvoch etník na Slovensku.


Ako TASR informoval kurátor výstava Pavol Rusnák, návštevníci na nej budú môcť vidieť 500 artefaktov, zhromaždených zo zbierok viacerých domácich a zahraničných múzeí a súkromných zberateľov.       

Bude tu odprezentovaný unikátny materiál z obdobia príchodu prvých Slovanov na územie Slovenska až po vznik Veľkomoravskej ríše. "Väčšinu prezentovaného materiálu tvoria šperky, súčasti odevov a konských postrojov z drahých kovov, no nechýbajú ani predmety dennej potreby, keramika alebo zbrane. Až 99 percent materiálu tvoria originály," povedal Rusnák.       

K doplnkom, obohacujúcim celkový estetický zážitok z podujatia, patria rekonštrukcie slovanského žiarového hrobu a avarského kostrového hrobu bojovníka s koňom alebo trojrozmerný model mohyly slovanského veľmoža. "Putovnú archeologickú výstavu pripravili spolu so Slovenským národným múzeom v Martine Podunajské múzeum v Komárne a Tribečské múzeum v Topoľčanoch," dodal kurátor výstavy.       

Vernisáž výstavy sa uskutoční 17. augusta so začiatkom o 16.00 h.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.01.2019
Výstava Prvé republiky ukáže vznik Československa
Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch sprístupní v piatok 11. januára putovnú výstavu s názvom Prvé republiky. Zameraná je na obdobie začleňovania územia Slovenska do Československej republiky (ČSR).
viac
11.03.2019
Múzeum J. Thaina predstaví hrady z obdobia kráľa Mateja Korvína
Hrady z obdobia kráľa Mateja Korvína predstaví Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch. Výstavu pripravilo v spolupráci s Maďarským národným múzeom – Múzeom kráľa Mateja vo Vyšehrade.
viac
25.05.2019
Múzeum Jána Thaina predstaví vývoj platidiel od praveku po dnešok
Od mešca k bankomatu je názov novej výstavy, ktorú v Múzeu Jána Thaina v Nových Zámkoch sprístupnia 30. mája. Nová expozícia predstaví dejiny peňazí na území Slovenska od najstarších čias až po dnešok.
viac
18.06.2020
Múzeum Jána Thaina predstaví výrobu i históriu piva
V Múzeu Jána Thaina v Nových Zámkoch v týchto dňoch sprístupnili expozíciu s názvom Od chmeľu po pivo. Výstava, ktorú vytvorilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch, ukáže návštevníkom novozámockého múzea históriu i proces výroby piva od výberu a pestovania surovín až po finálny produkt.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %